De mooiste wandelingen in eigen land

Uit tien wandelingen – één per provincie – kozen jullie deze zomer de drie mooiste. Dit zijn de winnaars!

1. Limburg

Door de Lommelse Sahara

De Sahara in het Limburgse Lommel doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook heidestroken, geurende naald- en loofbossen en helderblauwe meertjes. Op en rond het water hebben heel wat vogels een thuis gevonden.

Bekijk je graag de Sahara vanuit de hoogte? Beklim dan zeker de 30 meter hoge uitkijktoren! Wil je languit luisteren naar het ruisen van de wind of genieten van de zon? Dat kan vanuit een hangmat, die je gratis kunt ontlenen aan de balie van evenementenhal De Soeverein.

Startpunt

De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel

Afstand

12 km

Bewegwijzering

rode bordjes

2. Antwerpen

Stiltepad in Weert

In onze drukke tijden is stilte een zeldzaam goed geworden. Op het Stiltepad in Weert hoor je vooral vogels en het ruisen van het riet langs de Scheldedijk. Je start aan de kerk van Branst en gaat de Benedenstraat in. Honderd meter verder zie je op je rechterkant het doorver­wijsbord naar knooppunt 49. Daarna volg je de bordjes met wandelknooppunten. Onderweg kan je uitrusten in een van de hangmatten of iets drinken in een gezellig cafeetje.

Startpunt

kerk Branst (kruispunt Luipegem/Branststedreef)

Afstand

8,4 km

Bewegwijzering

knooppunten: 49 – 48 – 47 – 45 – 44 – 23 – 24 – 46 – 47 – 48 – 30 – 31 – 32 – 49

3. West-Vlaanderen

Flirten met de grens en de duinen

Deze wandeling neemt je mee langs de Franse grens doorheen het Westhoek natuurreservaat, dat 340 ha groot is. In het oudste reservaat van Vlaanderen grazen konikpaarden, hooglandrunderen en shetlandpony’s. Je passeert de geklasseerde Dumontwijk met zijn typische cottages. Hou je van kunst? Maak dan af en toe een klein ommetje om de artistieke creaties van Beaufort te ontdekken. Zo kan je in de omgeving van knooppunt 12 een levensgroot bronzen beeld van een edelhert zien opdoemen.

Startpunt

Bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne (knooppunt 18)

Afstand

15,9 km

Bewegwijzering

Knooppunten: 18 – 17 – 16 – 2 – 59 – 3 – 11 – 10 – 9 – 8 – 4 – 5 – 6 – 15 – 14 – 18

Vorig artikelToyota Auris wordt weer Corolla
Volgend artikelDrukke zomervakantie voor VAB-Reisbijstand