Strand met een rots waar de zon achter verdwijnt

Cyprus is zoveel meer dan een strandbestemming. Het landschap is verrassend en gevarieerd. De geschiedenis van het eiland gaat millennia terug en is nog overal te zien.

1. Zon en strand in Larnaka

Op minder dan vier uur ben je van een nat, koud en donker België naar Larnaka gevlogen. Larnaka is een gezellige vakantiestad in het zuidoosten van Cyprus. Het kan pronken met een mooie door palmbomen afgelijnde promenade, een oude Turks-Cypriotische wijk vol leuke ateliers en heel wat zon- en strandplezier. De ruïnes van de Griekse stad Kition liggen hier, en ook de 9e-eeuwse kerk van Lazarus is een bezoek waard.

Zoutvlakte

Vlak buiten de stad ligt een uitgestrekte zoutvlakte. Tijdens de zomer is het er kurkdroog, maar rond november vult het bassin zich met regenwater. Daardoor dient het tijdens de wintermaanden als welgekomen tussenstop voor duizenden flamingo’s. Van november tot tot maart staat er midden in het meer staat een honderdtal flamingo’s naar garnaaltjes te vissen.

2. Het uitzicht in Vavla

Een piepklein op een helling gebouwd dorp met straatjes die duidelijk aangelegd werden door mensen die nog nooit een auto hadden gezien. De steegjes worden steeds nauwer hoe verder je in het dorp afdaalt. Het uitzicht is super.

3. Borduurwerk in Lefkara

Vlak bij Vavla ligt Lefkara – al sinds de middeleeuwen geroemd om het fijne, kanten borduurwerk dat er gemaakt wordt. In het centrum vol smalle kasseistraatjes zitten de plaatselijke vrouwen nog steeds voor hun winkels te borduren. Een stervende stiel. Kom een kijkje nemen nu het nog kan. Het originele – niet voor souvenirs bestemde – kantwerk is stukken van mensen waard. Zelfs Da Vinci kwam hier spullen zoeken om de Dom van Milaan mee te versieren, en de man kende er iets van

4. Het unieke contrast van Cyprus

Wie vanuit Limassol het Troödosgebergte inrijdt, ziet het hele landschap veranderen. Het mediterrane uitzicht slaat volledig om en maakt stelselmatig plaats voor in mist gehulde naaldwouden. Tegen het einde van de winter kan er hoog in de bergen nog meters diepe sneeuw liggen, terwijl de kust al vol orchideeën staat. Met wat geluk kun je hier van december tot maart zelfs skiën. Geen zin om te skiën? Ga langs het Artemispad rond de Olympus:  met bijna 2000 meter de hoogste berg van het eiland.

5. Cultuur in Pafos

Pafos, de Europese hoofdstad van Cultuur in 2017, is de populairste bestemming van het land en een historische schatkamer. Hier werd volgens de legende de Griekse godin van de liefde geboren uit het schuim van de zee.

Kato Pafos

De archeologische site van Kato Pafos is de grootste uit de omgeving en stamt uit de Grieks-Romeinse tijd. Je vindt hier restanten van publieke gebouwen en enkele gigantische villa’s. Vooral de goed bewaarde mozaïeken in het Huis van Dionysos – per toeval in de jaren zestig ontdekt door een boer die zijn akker aan het ploegen was – zijn prachtig om zien.

Koningsgraven

Op deze uitgestrekte Unescosite kun je een aantal ondergrondse tombes uit de Grieks-Romeinse tijd verkennen. De architectuur van de tombes werd geïnspireerd door de oude Egyptenaren. Net zoals in de piramiden werden de rijken hier begraven met alles wat ze in het hiernamaals nog nodig zouden kunnen hebben. Door grafrovers blijft er van de schatten niets over, maar de site op zich blijft indrukwekkend.

Meer info op www.pafos2017.eu

Praktisch

Erheen Wij vlogen rechtstreeks vanuit Zaventem naar Larnaka met Ryanair.

Vervoer Wij huurden een wagen bij Manos Rent a Car, maar het heuvelige binnenland van Cyprus is ook ideaal voor fietstochten. Wie de hellingen en hitte wat van het goede te veel vindt, kan een e-bike huren.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in Vavla Rustic Retreat in Vavla, Ambelikos Hotel in Limassol en Alexander The Great Beach Hotel in Pafos.

Beste reisperiode Cyprus is qua temperatuur ideaal in het voor- en najaar. In de zomer kan het behoorlijk heet worden.

Toeristische info www.visitcyprus.com

Goed verzekerd Reis zonder zorgen naar Cyprus met een VAB-Reisbijstand.

Tip

Ontdek meer Griekse eilanden met VAB-Magazine, lees onze tips voor Zakynthos en Rhodos

Vorig artikel6 musts in Valenciennes
Volgend artikelIn Vervoering: Saroléa 500 RC