Foto's: Karl Bruninx

Laat je verrassen door de charme van Le Nord in Valenciennes. Van de rijke 19e-eeuwse kunst tot het recentere verleden in mijn- en staalnijverheid.

Valenciennes is groot geworden dankzij zijn mijn- en staalnijverheid, en heeft wat tijd nodig om onder je vel te kruipen. De stad grossiert niet in obligate en makkelijke schoonheid, maar wie zich graag laat verrassen, doet hier de ene na de andere ontdekking.

Wat te zien

1. Musée des Beaux-Arts

Het Musée des Beaux-Arts is een absolute must. Het werd in 1909 opgetrokken om de eigen werken nog extra grandeur te geven. Hier geen gedrum of gedoe. Foto’s nemen mag en aanschuiven is er niet bij. Een museum op mensenmaat dat toch kan uitpakken met een heuse en zeer indrukwekkende Rubenszaal, goed voor vijf gigantische werken, en lokale held Carpeaux kreeg zijn eigen salon.
Boulevard Watteau, www.valenciennes.fr

2. Het Valenciennes van vroeger

In de 19e eeuw was de stad één van de belangrijkste economische plekken van Frankrijk en dat is nog te zien aan het 18e-eeuwse militair hospitaal en het conservatorium wat verderop. Die rijkdom uitte zich ook in kunst. Geen stad in Frankrijk die over meer beeldhouwwerken per vierkante kilometer beschikt.

De Rue du Béguinage katapulteert je naar de jaren 50. Passeer ook zeker het stemmige Place du Neuf Bourg, met aan de ene kant cafés en aan de andere zijde Parijse herenhuizen. En de Rue des Sayneurs, misschien wel één van de mooiste straatjes van de stad. Perfect opgeknapt en in ere hersteld.

3. Parc de la Rhônelle

Vooral een aanrader voor ’s avonds, want net als de rest van Valenciennes kreeg ook het park zijn eigen lichtparcours. Wie het hele parcours wil bezien, moet alleen maar de Blue Moon, of de blauwe, Moorse straatlampen volgen. Deze leiden je onder andere naar het majestueuze stadhuis, met pal ernaast de obelisk die naar de hemel reikt. Het monumentale werk telt tweeduizend woorden die je met Valenciennes kunt associëren. Bovendien wordt het gevaarte intens verlicht, als een soort baken.

4. Wallers-Arenberg

Wallers-Arenberg was laatste mijn in de regio om in 1989 zijn deuren te sluiten. Je kan de site nog bezoeken met ex-mijnwerkers als gids. Ze vertellen hun eigen, pakkend verhaal en geven eerlijke antwoorden op al je vragen. In Wallers-Arenberg regeert soberheid. Geen computers, geen interactief gedoe, wel een nagebouwde mijngang ‘zoals het echt was’, zwart-witfoto’s en vergeelde krantenartikels. Het charmant, authentiek karakter en de no-nonsense gidsen garanderen je beklijvende momenten die je in weinig andere musea beleeft.

La Mare à Goriaux is een meer dat ontstond door de mijnbouw. Het duikt op aan de voet van een gitzwarte terril. Op die terril verrezen zilverberken. Het resultaat is een zeer bevreemdend landschap dat je met niets kunt vergelijken. Een soort donker sprookjesbos dat je nu en dan een panoramische blik op het meer gunt. Niet van deze wereld en net daarom zo fascinerend.

Eten en drinken

5. La Fée Meringue

Een heerlijk etablissement in de enige winkelwandelstraat van de stad. Je kunt er ook bagels, huisgemaakte blini’s en andere gezonde dingen eten, maar zoals de naam doet vermoeden draait het hier vooral rond merengue. Gemaakt voor je neus en beschikbaar in vele smaken, van ‘citron vert’ over ‘speculoos’ tot ‘caramel au beurre salé’.
Rue de Famars 53/55, facebook.com/Lafeemeringue

6. Pier

Al tweemaal op rij door Gault Millau als jong talent gelauwerd. En terecht, zo blijkt. Wij genoten er alvast van ‘saumon gravlaks’.
Rue de Paris 75, www.pier-restaurant.fr

Tip

Wil je het dichter bij huis houden? Check dan onze tips voor Mechelen of Namen.

Praktisch

Erheen Valenciennes ligt net over de Franse grens, op een dikke 100 kilometer van Brussel.
Overnachten VAB-Magazine verbleef in Le Grand Duc, een eclectisch paradijsje vol vintage design en antiekvondsten.
Toeristische info www.tourismevalenciennes.fr en www.tourisme-porteduhainaut.com.
Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Valenciennes met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikelSt. Patrick’s Day in Dublin
Volgend artikel5 redenen waarom je Cyprus moet bezoeken