Salzburg Dom

In Salzburg zijn er 3 thema’s waar je niet echt onderuit kunt: machtige aartsbisschoppen, Mozart en de Sound of Music. Deze hoogtepunten mag je dan ook voor geen goud missen!

De stad van Mozart…

Mozart werd geboren in de Getreidegasse nummer 9. Zijn geboortehuis is nu één van de belangrijkste trekpleisters in Salzburg. Later woonde hij tegenover de ingang van de Mirabellgarten. Vergelijk Mozart gerust met een rockster van nu. Hij had geld, maar kon er absoluut niet mee omgaan. Eigenlijk was zijn zus veel getalenteerder, maar ze was een vrouw, en dat kon niet in die tijd.

Tip: ga naar een Mozartdiner

Fan van Mozarts repertoire? Combineer een concert dan met een driegangendiner in het elegante decor van het St. Peter Stiftskulinarium, het oudste restaurant van Europa. Na elke gang laten de twee zangers zich begeleiden door drie violen, een cello en een contrabas.

…en de Sound of Music

In de Mirabellgarten herken je vast de fontein en trappen waarop Maria en de zeven Von Trapp kinderen dansend de notenbalk oefenden. Echte fans kunnen een route volgen langs de verschillende opnamelocaties van deze evergreen. Niet te missen zijn het paviljoentje aan Schloss Hellbrun, de poort van Schloss Frohnburg, de achterkant van Schloss Leopoldskron en de begraafplaats van St. Peter.

Ook Salzburg heeft een Dom

De Dom van Salzburg was de eerste barokke kathedraal ten noorden van de Alpen. Voordien stond er een Romaanse basiliek, maar die brandde volledig af. Het huidige bouwwerk kreeg eveneens al ’t een en ’t ander te verduren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte de koepel in door een bom, maar ook die werd ondertussen opnieuw opgebouwd. In deze kerk werd Mozart overigens gedoopt en bespeelde hij meerdere malen het orgel. De ingang is gratis.

Hoog en droog

Voor een goede indruk van de Dom moet je vooral de berg op. Een treintje brengt je in 59 seconden naar boven, terwijl dapperen de benenwagen nemen. De eeuwenoude vesting op de top moest Salzburg beschermen, maar diende ook om het kostbare zout veilig te bewaren. Vandaag de dag kun je er vooral heerlijk terrassen en naar de stad staren.

Moet er nog chocolade zijn?

Geen must-see, maar een must-do: snoepen! Ze zijn wereldberoemd, maar wist je dat de échte Mozartkugeln die van Fürst zijn en enkel in hún winkels en café in Salzburg mogen verkocht worden? Je herkent ze aan de zilveren verpakking met het blauwe logo. Paul Fürst vergat echter een patent aan te vragen voor zijn creatie, waardoor andere merken vrij spel kregen. Nog een lokaal dessert is de Salzburgernockel, of opgeklopt eiwit met bosbessenconfituur in de vorm van drie heuvels, verwijzend naar de drie bergen van Salzburg.

Op de koffie

In Oostenrijk is de koffiehuiscultuur zeer belangrijk. Niet te verwarren met de hipster koffiebars van bij ons. Nee, deze koffiehuizen zijn klassiek ingericht en vormen de ideale plek om rustig de tijd door te brengen, te schrijven, te lezen of iets anders intellectueels met jezelf aan te vangen. Schatz Konditorei ligt ietwat verborgen, maar is de zoektocht meer dan waard. Het schattige interieur doet je spontaan een Franziskaner (koffie verkeerd met slagroom en chocoladeschilfers) met Sachertorte bestellen. En niet onbelangrijk: je kunt hier de échte Mozartkugeln krijgen!

Een kasteel vol verrassingen

Werd je vroeger uitgenodigd voor een feestje in Schloss Hellbrun dan had je zwijgplicht. De aartsbisschop die dit barokke kasteel net buiten de stad liet bouwen, was een geboren entertainer. Hij hield etentjes met verborgen fonteinen in de stoelen (verrassing!), behalve aan het hoofdeinde waar hij zat, natuurlijk. Ook liet hij een poppentheater bouwen, aangedreven door water. Terwijl zijn gasten vermakelijk stonden te kijken, werden ze langs achter natgespoten door – opnieuw – verstopte fonteintjes. Who needs Disneyland?

Tip: een stijlvol stadshotel

Wij logeerden in Hotel & Villa Auersperg, een stijlvol stadshotel waar je gelukkig ook even kunt wegkruipen in de groene tuin of in de spa met uitzicht op het dakterras. Aan het ontbijtbuffet vind je naast biologische producten ook tal van vegan, lactosevrije en glutenvrije opties.

Salzburg praktisch

Erheen Rechtstreeks van Brussel naar Salzburg vliegen is helaas niet meer mogelijk. Wel kun je rechtstreeks vliegen vanuit Frankfurt óf vliegen van Brussel op München of Wenen en dan verder reizen met de trein. Met de auto rijd je iets meer dan 900 km. Vergeet in dat geval niet om op voorhand een snelwegvignet voor Oostenrijk aan te kopen via onze webshop.

Ter plaatse Salzburg is niet zo heel groot en dus perfect te voet te verkennen. Wil je iets buiten het centrum gaan, naar bijvoorbeeld Schloss Hellbrunn, dan is een huurfiets ideaal. Ook het openbaar vervoer is goed geregeld. In Salzburg rijden zowel trolleybussen (op elektriciteit) als bussen op CNG. Je kunt een ticketje op de bus kopen, maar aan de kiosken (‘Trafiken’) in de stad zijn ze iets goedkoper. Meer info: obus.at

Toeristische informatie salzburg.info/en

Goed verzekerd Geniet zonder zorgen van het mooie Salzburg met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per persoon of € 111 voor het hele gezin. Graag ook bijstand voor je wagen in heel Europa? Met het VAB-Bijstandspakket combineer je beide vanaf € 216 per jaar of € 240 voor het hele gezin.

Vorig artikelGetest: Volkswagen Touareg
Volgend artikelDe waterbus vaart nu ook over het Albertkanaal