Onderaanzicht van gekleurde paraplu's aan kabels boven een straat

Vraag het aan al wie er geregeld halt houdt, elk bezoek aan Namen doet je beseffen dat je te lang gewacht hebt.

1. Jardin du Mayeur

Dit immense fresco toont je in één – of beter, in meerdere – oogopslagen wat je kunt verwachten van Wallonië en Namen.

Espalande de l’Hôtel de Ville 1

Zorgeloos zomeren in eigen land?

Dat kan dankzij VAB!

Ook bij je binnenlands uitje naar Antwerpen vertrek je best niet zonder VAB-Pechbijstand. Onze wegenwachters staan dag en nacht voor je klaar, of je nu een lekke band of motorpanne hebt.

2. La Maison des Desserts

Is het ooit te vroeg voor een perfect gebakken taartje dat er als een schilderijtje uitziet? Inderdaad, wij dachten het ook niet. Wie het liever wat hartiger houdt, kan een van de lekkere snacks bestellen.

Rue Haute Marcelle 17, www.maison-des-desserts.be

3. Mais Qui Es-Tu

De coolste sweaters koop je hier – kwestie van er ook als een Namuroise uit te zien. Geen plek geschikter om souvenirs in te slaan.

Rue de la Croix 54, www.maisquiestu.be

4. Saint-Loupkerk

Zowaar mooier dan de kathedraal en dat dankzij de vele biechtstoelen en het imposante plafond.

Rue du Collège

5. Félicien Rops Museum

Geen bezoek aan Namen is compleet zonder een stop bij Félicien Rops. Vergaap je aan de erotische kunstwerken van deze relschopper.

Rue Fumal 12, www.museerops.be

6. La Maison Saint-Aubain

Een vaste waarde sinds 1958 en dezer dagen goed voor twee ronduit indrukwekkende togen. Aan de ene kant een eindeloze voorraad fijne vleeswaren, daartegenover ’s lands – en ’s werelds – beste kazen.

Rue de l’Ange 11, www.saint-aubain.com

7. Cafés Delahaut

Koffiefans en theefanaten komen hier thuis. Buiten, op de stoep, worden de koffiebonen gebrand; binnen sla je een voorraad in. Hier vind je 21 soorten koffie en wel 90 verschillende theeën.

Rue de l’Ange 21, www.cafesdelahaut.be

8. Djoseph en Francwes

Er wordt gefluisterd dat de inwoners van Namen zo traag zijn dat ze slakken aan de leiband moeten houden of in kooien stoppen om te vermijden dat ze door hen ingehaald worden. Dit olijke standbeeldduo is dan ook een ode aan de trage Namenaars.

Place d’Armes

9. Scotch & Soda

Scotch & Soda palmde een oude kerk in en liet die in ere. Zelfs wie niet houdt van de Amsterdamse keten, moet hier toch eens een kijkje nemen. Je snuistert er tussen biecht- en preekstoel.

Rue Saint-Jacques 28, www.scotch-soda.com

10. Boutique Ramd’Âm

Een tweedehands boeken- en vinylboetiek zoals er meer zouden moeten zijn. Uitgerust met wonderbaarlijke machines die oude elpees afstoffen en van wat glitter voorzien. Een magische plek waar alles terug waarde krijgt.

Rue des Carmes 52, www.boutiqueramdam.com

11. Citadel van Namen

Goed voor tweeduizend jaar geschiedenis, tachtig hectare en vijf wandelroutes. In de middeleeuwen was dit de residentie van de graven van Namen, later groeide de citadel uit tot één van Europa’s grootste vestingen. Uitzonderlijk erfgoed dat je al klimmend en dalend ontdekt terwijl je je vergaapt aan de vele vergezichten.

12. Route du Vin

In het stadscentrum van Namen start de Route du Vin, of tenminste een stukje ervan. In het totaal telt die route immers 159 kilometer en doet ze twaalf wijngaarden aan. Onze aanraders zijn het Domaine viticole du Chenoy en Domaine du Ry d’Argent.

Domaine viticole du Chenoy – Rue du Chenoy 1b, La Bruyère – www.domaine-du-chenoy.com

Domaine du Ry d’Argent – Rue de la Distillerie 51, Bovesse – www.domainedurydargent.com

Tip

Meer info vind je op www.namurtourisme.be en www.paysdenamur.be.

Ga ook eens lang Doornik met onze tips!

Vorig artikelAntwerpen barokstad, anno toen en nu
Volgend artikelOntdek Brussel op z’n mooist in 6 stops