Ciudad de las Artes

Valencia, de derde grootste stad van Spanje, heeft meer in huis dan paella en sinaasappelbomen. Het blijkt de ideale bestemming voor een combinatie citytrip en strandvakantie.

1. Panorama van Valencia

De Ciutat Vella is het gezellige historische stadscentrum van Valencia. Aan de Plaza de la Reina ligt de Catedral de Santa María, een unieke mix van romaanse, gotische en barokke bouwstijlen. De klokkentoren, El Miguelete, telt 290 trappen, maar de steile klim is de moeite waard: boven wacht een prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

2. Lokaal lekkers

Proef eens een horchata, een melkachtig drankje van amandelen, water en suiker, of kies voor een agua de Valencia, een zoete cocktail van cava, wodka, gin, sinaasappelsap en suiker. De typische paella kun je overal eten, al zitten er heel wat tourist traps tussen de restaurantjes. Borja Azcutia serveert alvast heerlijke paella met hoevekip, eend, konijn, verse groenten en wijngaardslakken in een grote portie, maar het restaurant zelf is een beetje duf ingericht. Hip eten met overheerlijke smaakexplosies kan in het Ma Khin Café op de benedenverdieping van de Mercado de Colón. Heerlijk dineren voor een schappelijke prijs kan ook in La Firma.

www.restauranteborjaazcutia.com, www.makhincafe.comwww.lafirma.es

3. Europa’s oudste overdekte markt

De monumentale Mercado Central is de oudste overdekte markt van Europa, gebouwd in art-nouveaustijl. Binnen huist een levendige markt met honderden marktkramers die in hun casetas een grote variëteit aan groenten, fruit, kruiden, lokale delicatessen, vis en vlees verkopen. Buiten, om de markt heen, vind je vele barretjes, restaurants en kleine winkels. In restaurant El Trocito del Medio kun je zelfs de vis die je op markt koopt laten klaarmaken door de kok. Extra gerechtjes bijbestellen is natuurlijk wel gewenst en op voorhand een tafeltje reserveren is ook geen overbodige luxe.

www.mercadocentralvalencia.es

4. Valencia’s unieke park

Dit negen kilometer lange park werd in de jaren tachtig aangelegd in de drooggelegde bedding van de rivier Turia. Het doorkruist de stad van oost naar west en slingert zich om het historische centrum. Een uniek parcours langs romantische plantsoenen, vijvers en fonteinen, beplant met palm- en sinaasappelbomen. In het uiterste westen is een botanische tuin en heus dierenpark.

5. Ciudad de las Artes y de las Ciencias

De futuristische Ciudad de las Artes y de las Ciencias, of Stad van Kunst en Wetenschap, is een streling voor het oog voor iedereen die van moderne architectuur houdt. Om de vijverconstructies heen ligt een operagebouw, een bioscoop in de vorm van een oog en een interactief wetenschappelijk museum. De gebouwen zijn van de hand van de beroemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Achteraan ligt L’Oceanogràfic, een immens aquariumcomplex gespecialiseerd in zee- en kustdieren. Je bent er uren zoet.

www.cac.es – www.oceanografic.org

6. Flaneren langs het strand

Valencia heeft vele gezichten. Zonnekloppers komen aan hun trekken op de fijne zandstranden niet ver buiten het stadscentrum, gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of de fiets. Je kunt heerlijk flaneren over de Paseo Martitimo langs het strand.

Praktisch

Erheen Vanuit Brussel vlieg je met verschillende luchtvaarmaatschappijen dagelijks en rechtstreeks naar Valencia.
Overnachten VAB-Magazine verbleef in Hotel Barceló, te boeken bij TUI.
Beste reisperiode Het hele jaar door. Valencia heeft een aangenaam mediterraan klimaat. Tijdens de winter kan het weleens regenen.
Goed verzekerd Vertrek zonder zorgen op vakantie met de VAB-Reisbijstand.

Tip

Bezoek ook de hoofdstad Barcelona of reis verder naar de Costa de la Luz.

Vorig artikelGetest: Renault Mégane
Volgend artikelIn Vervoering: Lanca Flavia Vignale