Kerst in Zagreb

Al tweemaal op rij werd de kerstmarkt van Zagreb verkozen tot mooiste van Europa. Reden genoeg om op ontdekking te gaan in de hoofdstad van Kroatië tijdens de betoverende kerst.

Dag 1

10u – Naar de markt

Elke voormiddag trekken de boeren uit de omliggende dorpen naar de stad om hun bloemen, verse groenten en fruit aan de man te brengen op de Dolac markt. Je herkent de kraampjes aan de rode paraplu’s met witte strepen. De moeite waard om even door te slenteren en de geuren en kleuren in je op te nemen.

12u – Knallende lunch

Elke dag klokslag 12 uur wordt er een kanonschot gelost vanuit de middeleeuwse Lotršćak Toren in de bovenstad. Bescherm je oren, want het is een flinke knal! Pal onder het stadskanon ligt het kleine maar knusse restaurant met de toepasselijke naam Pod Gričkim Topom of ‘onder het kruit’. Proef één van de originele visgerechten, zoals inktvisrisotto en octopussalade.

Zakmardijeve stube 5

14u – Laat je niet bedotten

Laat het kind in je naar boven in het Illusiemuseum (Muzej iluzija). Los raadsels op, steek je neus in 3D-schilderijen, maak een dansje in de ‘infinity room’ en lach jezelf dronken in de kamer waar niemand rechtop kan blijven staan.

Ilica 72,  40 kuna (± € 5,5) – muzejiluzija.com

16u – Zoete zonde

Tijd voor een zoet tussendoortje: Zagrebačka kremšnita, een bladerdeegdessert gevuld met slagroom en een laagje chocolade erbovenop. Enkele vingerlikkende exemplaren vind je bij patisserie Vincek.

Ilica 18 – vincek.com.hr

16u30 – Bedevaartsoord

Zagreb is een katholieke stad en dat merk je aan de Steenpoort (Kamenita vrata). Volgens de legende werd hier in 1731 een houten schilderij van de Maagd Maria ongeschonden uit een brand gehaald. Sindsdien is de poort een populair bedevaartsoord. De kaarsjes flikkeren er non-stop en de muren zijn versierd met honderden tegels vol gebeden en dankwoorden.

Kamenita ulica

19u – Kerst is overal

In december staan alle centrumpleintjes van Zagreb vol met versierde houten huisjes waar de lekkerste geuren uit ontsnappen. Gepofte kastanjes, fritule (gefrituurde donutballetjes), gegrilde worst, glühwein (kuhano vino), štrukli (bladerdeeg met verse kaas)…  Typische toetjes zijn peperkoek in hartvorm en vanili kiflici, halvemaankoekjes met vanille.

22u – Wondermooi panorama

Neem de lift naar de 16e verdieping van de Zagreb Skyscraper aan het centrale plein, Ban Jelačić. Trotseer de koude op het observatiedek om boven de magische kerstsfeer van de stad uit te torenen. Of blijf achter het glas van de loungebar voor een slaapmutsje.

Ilica 1A – 60 kuna (± € 8) – zagreb360.hr

Dag 2

9u – Koffie in de morgen, dag zonder zorgen

Kroaten zijn fervente koffiedrinkers. Waar en wanneer je ook door het centrum loopt, je zult altijd locals op terrasjes zien zitten met een kopje koffie. Doe gezellig mee met de mediterrane kustmentaliteit op een terrasje aan het Cvjetni trg bloemenplein. Geen zin in een terrasje maar wel in koffie, ga dan langs bij het hippe Cogito Coffee.

Varšavska ulica 11

10u – ’t Is gedaan

Het populairste museum van Zagreb is het Museum of Broken Relationships. Van een gehavende tuinkabouter tot een paar rode pumps, achter elk voorwerp in het museum schuilt een persoonlijk verhaal van een breuk, van het einde van een relatie tot de teloorgang van een vriendschap. Snuister ook eens in de souvenirshop, waar leuke spullen de pijn met humor verzachten, zoals een potje zout ‘om in de wonde te strooien’. Zelf een voorwerp aan het museum schenken kan ook.

Ćirilometodska ulica 2 – 30 kuna (± € 4) – brokenships.com

11u – Reuzenschildpad

Om de hoek van het museum siert sinds vorig jaar een schitterend staaltje 3D straatkunst het Gradec-plateau: een reuzenschildpad van de hand van straatartiest Etien. Sta je op precies de juiste plaats, dan lijkt de schildpad aan je voeten tot leven te komen.  Nog een fijne plek voor straatkunst is het Art Park boven de Strossmayer promenade.

12u – Lokale keuken

Voor de echte Kroatische keuken moet  je bij bistro Vinodol zijn. Soep met rundvlees, štrukli, huisgemaakte aardappelgnocchi en Zagreb steak. De porties zijn smakelijk en rijkelijk.

Ul. Nikole Tesle 10 – vinodol-zg.hr

15u – Uitvinding

Wist je dat de stropdas is uitgevonden in Kroatië? De origineelste exemplaren vind je bij Kroata (Ilica 5) en Kravata (Radićeva 13). De XXL-stropdassen zie je al van ver aan de gevel hangen.

18u30 – Magische kerst in Zagreb

’s Winters worden de parken van Zagreb omgetoverd tot winterwonderland. Het allermooiste park moet wel Zrinjevac zijn in het historische centrum. De reusachtige platanen – meer dan tweehonderd zijn het er – zijn gehuld in duizenden kerstlichtjes, en op het oude muziekpaviljoen brengt een liveorkest leven in de brouwerij.

20u – Schaatsparadijs

Elke kerst verandert het Koning Tomislav-plein in een gigantisch Ice Park. Bij de start van de advent – dit jaar op 3 december – wordt eerst een heuse schaatsshow opgezet, daarna kun je zelf pirouetten draaien op de ijspiste van maar liefst 2000 m² groot. Voor 15 kuna (± € 2) huur je een paar schaatsen. De ideale activiteit om het wintersprookje in Zagreb mee af te sluiten.

Vorig artikel8 reistrends voor 2018
Volgend artikelZorgt een ingewikkeld dashboard voor te veel afleiding in de auto?