Een tweedaagse roadtrip langs de mooiste Toscaanse wegen en dorpjes. Van Orbetello tot Montepulciano, non c’è problema, geen enkel probleem!

Het zuidelijkste deel van Toscane heeft een heel andere sfeer dan de overige, meer bekende streken. En het ziet er ook anders uit dankzij het warmere, drogere en zonnigere klimaat.

1. Orbetello

Orbetello is een druk dorpje gelegen tussen twee getijdenlagunen, de Laguna di Levante en Laguna di Ponente. Van 1557 tot 1808 was het de hoofdstad van een kleine Spaanse vazalstaat, de Presidio, waarna het werd opgeslokt door het groothertogdom Toscane.

Bezoek zeker het belangrijkste bouwwerk in het centrum: de kathedraal van Santa Maria Assunta uit 1375 en het oude arsenaal Polveriera Guzman (1692), tegenwoordig het archeologisch museum van de stad.

2. Pitigliano

Als je vanuit het zuiden komt aangereden zie je na de zoveelste bocht plots Pitigliano uit het niets opdoemen. Het is één van de meest typische stadjes in deze regio. Het dorp is helemaal uitgegraven in tufsteen. Het heuvelgehucht staat bekend om het traditionele feest Torciata di San Giuseppe, waarbij een grote pop verbrand wordt om het einde van de winter te vieren. Laat je opslorpen door de middeleeuwse straatjes, waaronder de Via Zuccarelli die het joodse getto doorkruist.

3. Monticchiello

Dit middeleeuws stadje is een wirwar van straatjes en torentjes hoog op een heuvel met een prachtig uitzicht over de vallei van de Orcia. Topadresje is La Porta, een culinair topadresje met een uitstekende wijnkaart. De gastvrouw is Italiaanse, maar de gastheer een Belg. Zet je op het gegeerde terrasje en geniet van een excellente keuken en een fles vernaccia di San Gimignano.

4. Pienza

Circa vijftien kilometer rurale slingerweg verder ligt Pienza, bijgenaamd ‘de perfecte stad’. Je smelt hier weg in het sentiment van de ongebruikelijke straatnamen, zoals de Via del Bacio (Straat van de Kus) en de Via dell’Amore (Straat van de Liefde). Pienza wijzigde aan het eind van de negentiende eeuw, geïnspireerd door Venus en amoureuze idealen, heel wat namen van haar straten. Via de Via della Fortuna (Straat van het Geluk) loop je recht naar de nooit volledig voltooide duomo, een meesterwerk van nobele eenvoud uit 1462. Perfect of niet, Pienza is een leuke plek.

5. Montepulciano, de top van Toscane

De laatste bestemming op deze roadtrip is Montepulciano. Dat is de robijnrode Vino Nobile, maar ook een dorp. De Corso, de hoofdstraat, brengt je finaal 605 meter boven de zeespiegel, één van de hoogstgelegen plaatsen van Toscane. Op adem komen doe je in Caffè Poliziano, uit 1868: weelderig art-nouveau-interieur, handgemaakt behang en donker houtwerk.

Twintig kilometer noordwestelijk bevindt zich de kapel van Sant’Anna in Camprena. Op zich niets speciaals, maar wel op een idyllische locatie. Het vijftiende-eeuwse klooster doet nu dienst als baken van agriturismo, een populaire vorm van charmante, eenvoudige hotellerie. Dit klooster met frescokapel speelde overigens een belangrijke rol in de filmklassieker ‘The English Patient’.

Tip

Rijd je met je eigen auto naar Italië? Lees onze tips om er vlot te geraken. Als je met je eigen auto gaat, hou er dan ook rekening mee dat tijdens de zomer niet alle winterbanden toegelaten zijn in Italië.

Praktisch

Erheen Wij vlogen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Rome.
Hoteltip Charmehotel Vannucci werd in 1887 gebouwd als villa door koning Vittorio Emanuele II en enkele jaren geleden integraal gerenoveerd.
Goed verzekerd Reis zorgeloos door Toscane met een VAB-Reisbijstand.

Vorig artikel48u in Marseille, charmante havenstad
Volgend artikelGetest: Honda Civic