In Antwerpen was Peter Paul Rubens thuis. Dit is de stad die hem inspireerde en waar je vandaag nog steeds in zijn voetsporen kunt rondwandelen. Hoog tijd dus om het barokke Antwerpen te ontdekken aan de hand van de meester zelf.

Het barokke Antwerpen van Rubens

Het Rubenshuis

Binnenstappen in het huis van de meester en dus een absolute must voor al wie het Antwerpen van Rubens wil ontdekken. Dit is je startplek!

Wapper 9-11

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

In de kathedraal bewonder je die wereldberoemde tweeling van Rubens: De Kruisoprichting en De Kruisafneming. Met als toemaatje nog een blinkende Jan Fabre.

Handschoenmarkt

Museum Plantin-Moretus

Deze wereldberoemde drukkerij, zowat ’s werelds eerste multinational, bestaat al vele jaren wanneer Rubens bevriend raakt met Balthasar Moretus, kleinzoon van de stichter. De jeugdvrienden bleven close, waardoor Balthasar geregeld een beroep deed op de kunstenaar. Ook de statige familieportretten die vandaag nog steeds dit huis sieren, nam Rubens voor zijn rekening.

Vrijdagmarkt 22-23

De Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk staat tjokvol barok en is gezegend met werken van Rubens, Jordaens en Van Dyck, plus een 18de-eeuwse calvarieberg. Of werken zien op de plaatsen waarvoor ze gemaakt werden.

Nosestraat (Veemarkt)

Sint-Jacobskerk

In de Sint-Jacobskerk trouwde Rubens, liet hij zijn kinderen dopen en werd hij uiteindelijk begraven in een grafkapel, opgesierd met een werk van eigen hand.

Lange Nieuwstraat 73

Het barokke Antwerpen anno 2018

De Gulde Schoen

In dit magnifieke suitehotel van Mousa Dembélé is more, gewoon more. Aan less wordt hier niet gedaan. Goed nieuws, in de fijne bar drink je je cocktail in stijl.

Melkmarkt 37-39

Hotel Pilar

Een hotel met Barcelona-flair, een kunstzinnige nonchalance en een fijne collectie boeken en kunst die je meteen wilt inladen. Op maat van toeristen en locals.

Leopold De Waelplaats 34

The Chocolate Line

Het decor mag dan wel empire zijn, de pralines van chocoholic Dominique Persoone zijn behoorlijk barok. Bijzondere smaken, bijzondere melanges en bijzonder veel goesting om er van te blijven eten.

Meir 50

Graanmarkt 13

Seppe Nobels is dé groentetovenaar bij uitstek, hij goochelt ermee en slaagt erin om je keer op keer weer te verrassen met zijn smaakexplosies. Het resultaat? Een fijn menu bomvol groenten en propvol vitamines.

Graanmarkt 13

Rocky

Een blinkende bar met junglelook, een resem barsnacks, een zeer uitgebreid gamma craft beer en een hoop cocktails. Of alles wat je van een barokke bar verwacht.

Volkstraat 13

Vlot naar Antwerpen

Laat ons er geen doekjes om winden, al wie dezer dagen naar Antwerpen moet, zucht. Maar niet getreurd, Linkeroever verwelkomt je wél met open armen. Zo vermijd je meteen dat hele verkeersinfarct dat Antwerpen heet. Je parkeert er op veel plekken gratis. Daarna maak je met de fiets vlotjes de oversteek naar ‘’t stad’. Dat kan met je eigen stalen ros of een rode Velo. Een dag met zo’n stadsfiets kost je ocharme vier euro. Geen geld voor zoveel gemoedsrust. Bovendien krijg je er, bij vertrek en aankomst op Linkeroever, het uitzicht op de Antwerpse skyline gratis bij en kun je, als was je een echte Antwerpenaar, de charmante voetgangerstunnel in om cool en relax midden in de stad te arriveren en vervolgens handig tussen de stilstaande auto’s te slalommen. Of neem simpelweg de boot naar Antwerpen. Winnen op alle fronten!

Vorig artikelAlles rond wildkamperen in Finland
Volgend artikel12x op ontdekking in Namen