Aken DomKarl Bruninx

Je kunt in Aken uiteraard zeer uitgebreid kerstshoppen, maar de stad heeft meer te bieden dan jingle bells alleen. Onze 10 tips!

 

1. De kerstmarkt van Aken

De kerstmarkt van Aken is een festijn van blokhutten, kerstdeuntjes on repeat en een eindeloze voorraad nougat, peperkoekenhuisjes en glühwein. Aken wordt van 22 november tot 23 december compleet gedomineerd door deze kleurrijke kerstlawine. Een festijn voor elke kerstfan!

2. De Dom van Aken

Karel de Grote liet die immense Dom optrekken. Toen een half wereldwonder, vandaag nog altijd werelderfgoed. De Dom bepaalt immers nog steeds de skyline van Aken. Binnenin vind je er marmer en bladgoud ohne Ende, een vloer die je meteen wilt uitbreken en meenemen en een vibe zo internationaal dat je je in Istanbul waant. Hier vond Karel de Grote dan ook de eeuwige rust en werden later meer dan 30 Duitse koningen gekroond.

3. Elisebrunnen

In dit neoklassieke kuurgebouw uit 1827 komen er sinds mensenheugenis twee hete bronnen piepen, goed voor 53 °C. De heetste bronnen ten noorden van de Alpen, zo wordt gezegd. De Romeinen waren al fan en ook Karel de Grote was gek op het sulferrijke bronwater. Hele karaffen worden hier gevuld en cosmeticagigant Babor zweert bij de weldadige effecten van dit lokale bronwater. In de gelijknamige brasserie lunch je met uitzicht op deze publiekstrekker.

4. Carolus Thermen

De Carolus Thermen sluiten hun deuren pas om 23 uur en zijn immens groot. De centrale badhal pakt uit met 8 binnen- en buitenbaden en dan is er nog Die Saunawelt. Goed voor een saunameer, een Japanse saunatuin, een tipi met open haard, een resem milde Oosterse stoombaden en heel wat sauna’s.

Passstraße 79

5. Ludwig Forum für Internationale Kunst

Dit museum voor hedendaagse kunst huist in een oude paraplufabriek en was een van de eerste in Duitsland. Zowel het gebouw in Internationale Stijl als de collectie, heel wat pop-art, is ronduit indrukwekkend.

Jülicher Straße 97-109

6. Café Hase

Een warm schuiloord propvol gezelligheid waar een hip publiek zowel boeken als gezonde kost verslindt. Of een plek waar je je instant thuis voelt.

Triebelsstraße 21

7. Mayersche

In zowat elke Duitse stad vind je deze boekenreus, maar het hoofdkantoor bevindt zich in Aken, niet toevallig de plek waar de eigenaar woont. Het filiaal is uitgerust met twee koffiebars en een fijne kinderafdeling, voorzien van een minicarrousel en een brandweerauto.

Buchkremerstraße 1-7

8. Domlädchen

Al sinds 1896 koop je hier drop, ondertussen meer dan 70 soorten. Of een ouderwetse snoepwinkel waar je je even weer kind waant.

Münsterplatz 27

9. Van den Daele

Al sinds 1890 baat de familie Van den Daele een Konditorei uit in dit pand uit 1655. Een Belgisch huis met Belgische patisserie, Leonidaspralines en een café waar je van al dat lekkers proeft.

Büchel 18

10. Lambertz

Peperkoek in een vormpje, zo kun je Printen, dé befaamde lekkernij van Aken nog het best omschrijven. Je vindt ze overal, maar Lambertz is wereldbekend. Hier koop je onder meer Printen met een vleugje kardemon of anijs en het interieur is al net zo bewonderenswaardig.

Friedrich-Wilhelm-Platz 9-10

Vorig artikelDoe de verkeerstest!
Volgend artikelSkoda 125 L: communistisch erfgoed in miseriegroen