Mobiliteit

Wat is het terugkommoment in de rijopleiding?

Wie vanaf 1 juli 2018 zijn rijbewijs haalt, zal na 6 maanden een terugkommoment moeten bijwonen. 5 antwoorden op 5 belangrijke vragen.

31/01/2018
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

Wat is het terugkommoment?

Het is bijscholingscursus die je moet volgen 6 tot 9 maanden nadat je het rijbewijs hebt behaald. Het wordt afgelegd in groepen van 6 tot 15 personen, duurt 4 uur en bevat onder andere praktijkoefeningen op een afgesloten terrein en een groepsgesprek. Aan het einde krijgt de beginnende bestuurder een attest waarmee hij of zij kan bewijzen dat de cursus gevolgd werd.

Voor wie is het?

Voor iedereen die vanaf 1 oktober 2017 zijn voorlopig rijbewijs heeft gehaald en in Vlaanderen woont.

Is het verplicht?

Je bent verplicht om het terugkommoment bij te wonen. Je kunt je rijbewijs echter niet verliezen als je niet goed scoort op de test. Wie het terugkommoment overslaat, riskeert wel een fikse boete tot 4000 euro.

Hoeveel zal het kosten?

Het terugkommoment zal 100 euro kosten. De Vlaamse overheid past 20 euro bij.

Waarom wordt het ingevoerd?

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil het aantal verkeersdoden beperken. Eén van de speerpunten van zijn beleid is dat wie de baan op gaat een goede chauffeur is. Daarom sleutelt hij aan de rijopleiding. Hij wil dat jongeren bewuster aan de rijopleiding beginnen, zich beter voorbereiden, de verkeersregels beter kennen en de praktijk beter onder de knie krijgen. Ook de vrije begeleiders kregen extra regels opgelegd.

Lees ook

In een notendop: zo ziet de volledige rijopleiding eruit.

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief