Wie zijn rijbewijs haalt, moet voortaan na 6 maanden een terugkommoment bijwonen. 5 antwoorden op 5 belangrijke vragen.

Wat is het terugkommoment?

Het is bijscholingscursus die je moet volgen 6 tot 9 maanden nadat je het rijbewijs hebt behaald. Het wordt afgelegd in groepen van 6 tot 15 personen, duurt 4 uur en bevat onder andere praktijkoefeningen op een afgesloten terrein en een groepsgesprek. Aan het einde krijgt de beginnende bestuurder een attest waarmee hij of zij kan bewijzen dat de cursus gevolgd werd.

Voor wie is het?

Voor iedereen die vanaf 1 oktober 2017 zijn voorlopig rijbewijs heeft gehaald en in Vlaanderen woont. Ook wie na 1 oktober 2017 is omgeschakeld van een opleiding van 36 maanden naar 18 maanden of andersom moet het terugkommoment volgen.

Is het verplicht?

Je bent verplicht om het terugkommoment bij te wonen. Je kunt je rijbewijs echter niet verliezen als je niet goed scoort op de test. Wie het terugkommoment overslaat, riskeert wel een fikse boete tot 4000 euro. Als je 10 minuten te laat bent moet je 51 euro toeslag betalen. Wie dat niet doet, mag de cursus niet volgen.

Hoeveel zal het kosten?

Het terugkommoment kost 102 euro. De Vlaamse overheid past 20 euro bij.

Waarom wordt het ingevoerd?

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil het aantal verkeersdoden beperken. Eén van de speerpunten van zijn beleid is dat wie de baan op gaat een goede chauffeur is. Daarom sleutelt hij aan de rijopleiding. Hij wil dat jongeren bewuster aan de rijopleiding beginnen, zich beter voorbereiden, de verkeersregels beter kennen en de praktijk beter onder de knie krijgen.

Lees ook

In een notendop: zo ziet de volledige rijopleiding eruit.

Vorig artikel72u in Marrakech
Volgend artikelSeat lanceert Cupra als apart merk