Mobiliteit

Nieuw: terugkommoment voor wie leert rijden

Wie vanaf 1 juli 2018 zijn rijbewijs haalt, zal na 6 maanden een terugkommoment moeten bijwonen. 5 antwoorden op 5 belangrijke vragen.

31/01/2018
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

Wat is het terugkommoment?

Het wordt een soort van bijscholingscursus die je moet volgen 6 maanden nadat je het rijbewijs hebt behaald. De exacte invulling van het terugkommoment is nog niet bepaald, maar zal waarschijnlijk bestaan uit een groepsgesprek rond attitude op de weg. Het is nog niet zeker of er ook een praktische rijvaardigheidstest aan bod zal komen. Het terugkommoment zal zo’n 3 à 4 uur duren.

Voor wie is het?

Iedereen die vanaf 1 juli 2018 een rijbewijs behaalt, zal het terugkommoment moeten volgen. Wie al aan zijn rijopleiding bezig is en het rijbewijs behaalt voor 1 juli 2018 valt buiten deze nieuwe regel. Aangezien de minimumtermijn om een rijexamen te mogen afleggen 9 maanden is, zal iedereen die vanaf 1 oktober 2017 zijn voorlopig rijbewijs heeft het terugkommoment moeten volgen. De eerste cursussen worden gegeven vanaf januari 2019.

Is het verplicht?

Je bent verplicht om het terugkommoment bij te wonen. Je kunt je rijbewijs echter niet verliezen als je niet goed scoort op de test. Wie het terugkommoment overslaat, riskeert wel een fikse boete tot 4000 euro.

Hoeveel zal het kosten?

Het terugkommoment zal maximaal 120 euro kosten.

Waarom wordt het ingevoerd?

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil het aantal verkeersdoden beperken. Eén van de speerpunten van zijn beleid is dat wie de baan op gaat een goede chauffeur is. Daarom sleutelt hij aan de rijopleiding. Hij wil dat jongeren bewuster aan de rijopleiding beginnen, zich beter voorbereiden, de verkeersregels beter kennen en de praktijk beter onder de knie krijgen. Ook de vrije begeleiders kregen extra regels opgelegd.

Tip

In een notendop: zo ziet de volledige rijopleiding eruit.

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief