Onderaanzicht van het dak van Rotterdam Centraal en wolkenkrabbers

Havenstad Rotterdam weet haar stoere karakter te verzachten met haar glanzende looks, en draait zo vriend en vijand moeiteloos rond de vinger.

Zowat de meest on-Nederlandse stad van Nederland. Geen molens of tulpen, wel glanzende wolkenkrabbers die ambitieus naar de hemel reiken. Rotterdam grossiert in tientallen opmerkelijke constructies waardoor je voortdurend je ogen uitkijkt

1. De skyline van Rotterdam

Kop van Zuid, het vroegere havengebied en de plek waar je zowel oude pakhuizen als nieuwe torens ziet met de trotse skyline aan de overkant van de Maas. Met, niet atypisch, een stevig windje. Van hieruit vertrokken hoopvolle emigranten met de Holland America Lijn om een nieuw leven te beginnen in Amerika. In het gebouw waar ze medisch gekeurd werden, huist nu Hotel New York, ingericht in een jaren 20 stijl en thuis van de nieuwe oude cocktailbar NY Basement.

Koninginnenhoofd 1, www.hotelnewyork.nl  

2. Parqiet

In Het Park wacht Parqiet je op. Zo’n adres waar je uren zoet bent. De kinderen spelen in het park en komen aangewaaid voor een boterham met pindakaas en banaan terwijl de ouderlijke macht luncht of borrelt.

Baden Powelllaan 20, www.parqiet.com

3. Eendrachtsplein

Op het Eendrachtsplein eist een reusachtige kabouter alle aandacht op. Officieel heet dit werk van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy ‘Santa Claus’, maar heel Rotterdam heeft hem collectief tot Kabouter Buttplug omgedoopt.

4. Pauluskerk

De Pauluskerk, een design opvangplaats voor daklozen, is ongetwijfeld uniek in de wereld.

5. Luchtsingel

In de schaduw van Het Schieblock start de Luchtsingel. Deze houten voetgangersbrug van net geen vierhonderd meter verbindt het opkomende Rotterdam-Noord met het centrum, en is een burgerinitiatief. Wie doneerde, staat vandaag met naam en toenaam op de Luchtsingel te blinken.

Zowat overal onder en rond de brug poppen lokale initiatieven op die de buurt nieuw leven inblazen. Van de Biergarten over Groos, een concept store met alleen maar hippe Rotterdamse spullen, tot Op Het Dak, de rooftopbar op het Schieblock.

Luchtsingel, www.luchtsingel.org
Biergarten, Schiesstraat 18, www.biergartenrotterdam.nl
Groos, Schiekade 203, groosrotterdam.nl
Op Het Dak, Schiekade 189, www.ophetdak.com

6. Man met Bril

Bij Man met Bril dronken wij misschien wel de beste koffie ooit. Ondertussen is het man met gelaserde ogen, maar dat bekt minder vlot. Hier wordt niet alleen koffie gebrand, bij elke koffie hoort ook een uitgebreide omschrijving, zoals bij wijn gangbaar is. Dus krijg je info over de origine, de variëteit, de regio, de boerderij, de hoogte van de plantage, de verwerking, de handelspartner…

Vijverhofstraat 70,  www.manmetbrilkoffie.nl

7. Aloha

Aloha, ooit een tropisch zwembad, vandaag bar, restaurant én fan van de circulaire economie. Hier wordt vol overtuiging gekringd en in dat in de breedste betekenis. Met het koffiedrab worden de oesterzwammen gevoed en de vroegere wildwaterbaan is nu de wandelroute naar het wc. Van fout commercieel naar politiek zeer correct. De oesterzwambitterballen smaken naar meer en het uitzicht op de stad is behoorlijk indrukwekkend.

Maasboulevard 100, www.alohabar.nl

8. Fenix Food Factory

Fenix Food Factory is het lokale alternatief voor de toeristischere Markthal. Net iets ruwer en ongelikter, en het terras biedt alweer een mooie blik op de rest van de stad. Binnenin gaat het er heel verantwoord aan toe. Je koopt bij lokale, vaak biologische, handelaren, soms zelfs rechtstreeks bij de boer. Dé plek dus om te ontbijten, brunchen, lunchen of borrelen. Lunchen kan hier trouwens tot vijf uur, ook nachtraven zijn welkom. Het systeem is simpel: je koopt een plank en doet een rondje om ze te vullen met lokaal lekkers.

Veerlaan 19d, www.fenixfoodfactory.nl

9. Witte De Withstraat

De Witte De Withstraat is ’s avonds een lange feeststraat, overdag gaat het er gezapiger aan toe. Wij haalden er een onwijs lekker pistache-ijsje bij De IJssalon

Witte de Withstraat 7a, www.deijssalon.nl

10. Museum Boijmans Van Beuningen

Het Museum Boijmans Van Beuningen is alleen al voor zijn unieke vestiaire een bezoek waard. En dan zwijgen we nog over de collecties, het fijne café en het heldere lunchpaviljoen in de tuin.

Museumpark 18, www.boijmans.nl

Tips

De meeste van deze bestemmingen zie je met de tours van Bike & Bite. Een gegidste stadstour op de fiets langs bezienswaardigheden en culinaire hoogtepunten. Op www.rotterdam.info vind je alles wat je moet weten over Rotterdam!

Wil je toch meer écht Nederlandse sfeer? Ga dan op citytrip in Amsterdam of beleef de rijke geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden.