autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht voor elke wagen. Wat heb je precies nodig? Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autopolis?

Wat is wettelijk verplicht bij een autoverzekering?

Een autoverzekering moet minstens een ‘verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid’ hebben, kortweg BA. Die dekt alle materiële en lichamelijke schade die je met je voertuig berokkent aan anderen. Ook de inzittenden van je eigen wagen zijn met een BA verzekerd.

Is de bestuurder automatisch verzekerd?

Nee, dat zit niet standaard in je autoverzekering. Daarvoor moet je in je polis een extra ‘ongevallenverzekering bestuurder’ opnemen. Zo is de bestuurder die met die specifieke wagen rijdt verzekerd. Deze verzekering dekt de medische kosten ten gevolge van het ongeval, of een vergoeding bij overlijden of blijvende letsels. Je kunt ook buiten de autopolis zo’n verzekering nemen. In dat geval ben je verzekerd als bestuurder van eender welke wagen, dus ook als je met de wagen van je ouders of een vriend rijdt.

Wat dekt een omnium autoverzekering?

Een ‘volledige omnium’ dekt de schade aan je eigen wagen, ook als je zelf het ongeval veroorzaakte. Welk bedrag uitgekeerd wordt bij een totaal verlies, de gekende perte totale, hangt af van je polis. Sommige maatschappijen garanderen de volledige waarde gedurende een bepaalde termijn, bijvoorbeeld 36 maanden. Andere maatschappijen voeren meteen een maandelijkse waardevermindering door. Bij het afsluiten van een polis kijk je dat het best goed na. Naast ongevalschade is ook brand, diefstal, natuurgeweld en glasbreuk gedekt. Een ‘gedeeltelijke omnium’, ook gekend als een kleine omnium, dekt geen eigen schade maar wel brand, diefstal, natuurgeweld en glasbreuk. Niet inbegrepen in een omnium is de eerder genoemde ‘ongevallenverzekering bestuurder’.

Waarvoor dient een rechtsbijstandsverzekering?

De kans bestaat dat er bij een ongeval discussie is over de aansprakelijkheid of er is een geschil met de hersteller van je auto. In deze en nog heel wat andere situaties zijn juridische hulp en bijstand geen overbodige luxe, zeker als het tot een gerechtelijke procedure komt. De kosten verbonden aan een dergelijke procedure,  zoals advocaat- en gerechtskosten, worden vergoed.

Hoe werkt de bonus malus bij een autoverzekering?

Een uniform systeem over alle maatschappijen heen, zoals dat vroeger bestond, is niet meer van toepassing. Nu hanteert elke maatschappij een eigen soort bonus malus, vaak met jokers voor wie lange tijd geen ongeval veroorzaakt, waardoor je premie niet meteen stijgt als je toch in de fout gaat. Ook hier moet je goed opletten, want het is mogelijk dat je bij een maatschappij voor je autoverzekering in het begin meer betaalt, maar sneller in graad zakt terwijl je bij een andere maatschappij bij de start minder moet betalen, maar veel minder snel zakt waardoor je uiteindelijk na een paar jaar meer betaalt dan bij de eerste maatschappij.

 

Lees ook

Hoe moet je een aanrijdingsformulier precies invullen?

Welke boorddocumenten moeten verplicht in je wagen liggen?

Welke toebehoren moeten verplicht in je auto liggen?

Vorig artikelWat als je schade aan een verkeersbord veroorzaakt?
Volgend artikelPootjebaden verboden in elke fontein van Rome