tanken

In alle Europese tankstations zal benzine voortaan het label E5 of E10 krijgen, bij diesel wordt dat B7. Hoe zit dat nu? En mogen we de namen ‘diesel’ en ‘benzine’ niet meer gebruiken?

Verdwijnen diesel en benzine?

Nee, pompstations mogen deze commerciële benamingen nog steeds gebruiken. Wat wel wijzigt, zijn de gele en groene labels op het pistool (het deel van de slang dat je in de tank steekt). In de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. De benzines krijgen een rond etiket, diesel een vierkant en gassen (LPG, CNG, LNG en waterstof) een ruit. Beide aanduidingen kunnen vanaf nu op de pomp vermeld worden. Alleen op het pistool moet in heel Europa enkel E5, E10 of B7 staan. Tijdens een overgangsperiode krijgen pomphouders de kans om de oude benamingen op het pistool te vervangen door de nieuwe.

Waarom wijzigen de brandstofetiketten?

Sinds oktober worden de brandstofetiketten in de hele Europese Unie geharmoniseerd, zowel in benaming als in kleur. Dat moet verwarring voorkomen wanneer je tankt in het buitenland. In Spanje bijvoorbeeld heet benzine gasolina en diesel gasoléo, terwijl ze het in Tsjechië dan weer hebben over natural en nafta. Door in heel Europa dezelfde benaming te gebruiken, kunnen consumenten zich niet meer vergissen. Ook de invoering van nieuwe brandstoffen zou door dit systeem eenvoudiger worden. De nieuwe etiketten zullen worden gebruikt in de 28 lidstaten van de EU, alsook in Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Macedonië, Servië en Turkije.

Wat betekenen de letters en cijfers?

Alle benzinevarianten beginnen met de letter E. Het cijfer verwijst naar de hoeveelheid biobrandstof dat de benzine bevat. Bij E5 is dat maximaal 5%, bij E10 maximaal 10%. Hetzelfde geldt voor diesel, die de letter B krijgt. Bij B7 bedraagt de biocomponent in de brandstof maximaal 7%, bij B10 10%.

Waar zie je de nieuwe etiketten?

De nieuwe etiketten zie je niet alleen in tankstations (op de pomp en het brandstofpistool), maar zullen ook worden gebruikt op nieuwe voertuigen.

Wat vindt VAB?

Joni Junes: “We merken dat er vooral in het buitenland weleens verwarring kan ontstaan. In het verleden ontwikkelde VAB hierom een brandstofwijzer met de verschillende benamingen. De nieuwe identificatie-etiketten zullen aanvankelijk wel verwarrend zijn – temeer omdat benzine niet meer de duurste brandstof is, maar diesel. We hopen daarom op een overgangsperiode waarbij beide benamingen gebruikt worden.”

Lees meer

Enkele handige weetjes over tanken!

10 praktische tips om brandstof te besparen.

 

Tank voordelig met de VAB-Tankkaart

Met de gratis VAB-Tankkaart krijg je bij Q8 en Esso 2 cent extra korting op de pompprijs in België. Dat is bovenop de korting die je bij de pomp zelf krijgt. Zo bespaar je dus op elke liter gemiddeld 13 cent. Per jaar kan dat een aardige som opleveren. Vraag snel een VAB-Tankkaart aan!

Vorig artikelDit is de nieuwe BMW 3
Volgend artikelDit is de beste maand om je vakantie te boeken