Grand Tour of Switzerland

Van door palmen omzoomde meren naar grandioze gletsjerlandschappen, van middeleeuwse dorpen naar bruisende steden: de Grand Tour of Switzerland staat voor een ongelooflijke variatie aan bezienswaardigheden. Kennismaken met Zwitserland tijdens een roadtrip.

De Grand Tour of Switzerland, dat is een meer dan 1600 km lange lus die je de rijkdom en de diversiteit van het land laat ontdekken, de prachtige contrasten tussen de verschillende regio’s. Onderweg passeer je maar liefst 45 topattracties, waaronder 12 Unesco-werelderfgoederen en 2 biosferen, 22 meren en 5 Alpenpassen. Wij volgen de route van Murten in de regio Fribourg naar Bern.

 

Murten

Een heerlijk middeleeuws dorp dat sereen op een heuvel bij het gelijknamige meer staat. Murten ligt aan een handelsroute die van Germanië naar Rome liep; toen heette het nog Muratum. Achter de bijna intacte stadsmuur vind je geplaveide steegjes en bogen, gotische en barokke gevels, terrasjes en fonteinen. Dat alles maakt van Murten een charmante tussenstop.

 

Fribourg

De oude stad van Fribourg gaat prat op een 1 km lange stadsmuur en elf torens – de grootste middeleeuwse versterking van Zwitserland die nog overeind staat. Fribourg heeft zo goed voor het architecturale erfgoed gezorgd dat het bijna een museum lijkt. Hier voel je nog de geschiedenis. De straten en cafés worden opgevrolijkt door de vele studenten.

Gruyères

De oude hoofdstad van de graven van Gruyères ligt fraai op een heuvel, aan de uitlopers van de vallei van de Intyamon. Het dorp wordt terecht beschouwd als een van de mooiste van het land. De geplaveide hoofdstraat met elegante middeleeuwse huizen leidt naar het oude gravenkasteel. Je vindt hier ook twee verrassende musea: één gewijd aan Giger, ontwerper van het wezen uit de film ‘Alien’, het andere in het teken van het Tibetaanse boeddhisme.

 

In de omgeving

Chocoladefabriek Maison Cailler

Ontdek de wereld van de chocolade, van de ontdekking van de cacaoboon door de Azteken tot het zwarte goud voor de Zwitsers. Je ziet hoe chocolaatjes tegenwoordig machinaal gemaakt worden en daarna is het tijd om te proeven! De winkel uitlopen zonder iets te kopen zal je vast niet lukken…

Sentier de l’Intyamon

In Lessoc vertrekt een pad dat werd aangelegd door de landbouwers zodat je kunt kennismaken met hun activiteiten, maar ook met het architecturale erfgoed van de vallei. Het parcours loopt langs Grandvillard, Lessoc en Montbovon. De wandeling duurt 4 uur. Terugkeren kan met de trein.

Gstaad en Saanenland

Gstaad is trendy, daarvan getuigen de etalages van de vele luxewinkels aan de lange promenade én de internationale sterren die in dit wintersportoord een chalet hebben. Maar zodra je Gstaad verlaat en een paar kilometer in de richting van bijvoorbeeld de Col du Pillon gaat, ontdek je prachtige boerderijen in een idyllische streek die haar authenticiteit nog niet heeft verloren.

 

Jungfraujoch, Top of Europe

De Eiger is een van de meest legendarische bergen van Zwitserland, met – net als de Matterhorn – een duizelingwekkende noordelijke flank. Toch is dit niet de hoogste top van de Berner Alpen. De Mönch piekt op 4107 m en de Jungfrau houdt het record met een hoogte van 4158 m. Tussen deze twee bergtoppen rijdt een tandradtrein. Hier ervaar je letterlijk adembenemende landschappen. En aangezien het Jungfraujoch ook het hoogste postkantoor van Europa is, is dit het moment om een kaartje te versturen!

Meer van Brienz

Schitterend, er is geen ander woord voor dit meer – net als het meer ernaast, dat van Thun. Het ligt heerlijk genesteld tussen de soms steile hellingen van de bergen van het Berner Oberland. De kleur van het water, afkomstig van de gletsjers, verandert volgens het seizoen van turkoois tot zilvergrijs. Neem zeker een van de charmante bootjes.

 

Voor spanningzoekers

Interlaken Adventure & JetBoat

Bungeejumpen, klimmen, raften, paragliden… Adrenalinejunkies voelen zich thuis in Interlaken. Een aanrader, ook voor minder grote thrillseekers, is de JetBoat. Die vaart in 75 minuten van Bönigen naar de Giessbachwatervallen – en weer terug.

Bern

De oude stad, genesteld in een lus van de Aar, straalt trots en authenticiteit uit en is terecht Werelderfgoed. De hoofdzetel van de federale regering is een open en tolerante stad. Overal bloeit kunst. Bern is ook een stad van superlatieven: de mooiste bloemenstad van Europa, de wieg van de relativiteitstheorie van Einstein én de geboortestad van Toblerone®. Op warme dagen kun je hier ‘floaten’, ook wel ‘urban swimming’ genoemd.

Vorig artikelGetest: Kia Ceed
Volgend artikelAudi en Mercedes in het spoor van Tesla