Wat te doen als je motor slipt?

Het grote verschil tussen auto’s en motorfietsen? Als je met een tweewieler begint te slippen, dan ga je meestal tegen de grond. Op de juiste manier reageren als je slipt, is dan ook van belang.

Hoe je een noodstop maakt als je motor slipt, hangt af van het feit of je een motor met of zonder ABS hebt. “Slipt je motor zonder ABS tijdens een noodstop, los dan de voorrem om het voorwiel te ontlasten en ga pompend remmen tot je tot stilstand komt”, vertelt Hervé Van Caudenberg, een motard met meer dan veertig jaar ervaring die al lesgever aan VAB-Rijschool verbonden is. “Heb je een moderne motorfiets met ABS, dan doet het systeem dat voor jou. Belangrijk bij die motoren is om toch hard te blijven remmen als het ABS-systeem in werking treedt, dus probeer het zeker eens op voorhand.”

Oefen regelmatig een noodstop om te weten hoe je motor reageert.

Hoe voorkomen dat je motor slipt?

Toch kun je er ook op twee wielen voor zorgen dat slippartijen niet zomaar de kop opsteken. “Zorg in de eerste plaats dat je motor technisch in orde is”, zegt Hervé. “Oefen regelmatig een noodstop om te weten hoe je motor reageert, hoeveel remkracht je kunt zetten eer de wielen blokkeren en hoe snel je effectief vertraagt.” Daarnaast spelen de banden misschien nog een grotere rol bij tweewielers. “Met goede banden en de juiste bandendruk kom je al een heel eind. Vervang je banden dus tijdig, het liefst bij 2 millimeter groefdiepte of minimaal 1,8 millimeter. Vooral tijdens de wintermaanden is het uitkijken voor een gladde ondergrond. Probeer ‘obstakels’ als modder of vuil, metalen riooldeksels, geschilderde wegmarkeringen en natte bladeren te vermijden, je snelheid aan te passen en geen bruuske bewegingen te maken. Of rijd er recht over met een constante snelheid, dan is er minder gevaar.

 

Lees ook

En wat als je auto slipt?

Vorig artikelHoe fiets je veilig met kinderen?
Volgend artikelMet de motor door de file: hoe doe je dat?