aandrijving

Veel bestuurders weten niet welk type aandrijving hun wagen heeft, en bijgevolg ook niet wat de voor- en nadelen ervan zijn. Autojournalist Ken trok naar een slipschool om de verschillen tussen voorwiel-, vierwiel- en achterwielaandrijving te ervaren.

Voorwielaandrijving is het goedkoopst, maar is het ook de veiligste aandrijving? En hoe zit het met achterwielaandrijving: is dat nog steeds de sportiefste aandrijfvorm? Of moet je vierwielaandrijving hebben om in alle omstandigheden baanvast te zijn? Het zijn vragen die veel autokopers zich stellen, maar die eigenlijk enkel op circuit te beantwoorden vallen. Want alleen daar, op een gladde epoxy ondergrond die op ijs lijkt, kan je de limieten van elk systeem veilig aftasten om de verschillen te illustreren.

Ter info, in deze video is er sprake van onder- en overstuur. Bij het eerste schuift de wagen over zijn neus naar de buitenkant van de bocht, bij het tweede gaat de achterkant van de auto slippen en dreigt er een pirouette. Gelukkig doet het elektronische stabiliteitscontrole (ESP) zijn uiterste best om dergelijke slippertjes in de kiem te smoren, zoals je in deze nieuwe aflevering van onze videoreeks ‘Ken je Voertuig’ kan zien.

Vorig artikelZuurstof tanken in Salzburgerland
Volgend artikelLeren rijden met een deelauto? Astrid deed het!