Salzburgerland

Niet voor niets stuurden dokters hun patiënten vroeger naar de bergen. Een portie zuivere lucht op voorschrift. Net wat we allemaal weleens nodig hebben. Ogen toe, borst vooruit en diep inademen!

ZIEN: Oostenrijks hoogste piek

De Groβglockner doet je adem stokken. Het zou met de ijle lucht op deze hoogte te maken kunnen hebben, maar veeleer zal het liggen aan de majestueuze verschijning van Oostenrijks hoogste berg. De top van 3798 meter laat zich echter niet altijd zien, dan verbergen de wolken hem. Je bereikt de voet van de Groβglockner en naastliggende gletsjer Pasterze via de Groβglockner Hochalpenstraβe, een kronkelbaan van 48 kilometer en 36 haarspeldbochten langs de knapste bergpanorama’s. Vanop het uitkijkpunt Kaiser-Franz-Josefs-Höhe staar je onbelemmerd naar de besneeuwde toppen, net zoals keizer Franz Josef je dat voordeed toen hij de regio bezocht met vrouwlief Sisi.

DOEN: goud zoeken

In de 15de en 16de eeuw kwam zo’n tien procent van het goud uit het Raurisertal. Er zou vandaag nog steeds zo’n 120 ton goud in deze bergen zitten, maar aangezien het nu een nationaal park is, krijgt de natuur voorrang en is het verboden om er nog naar te graven. Daar zijn immers chemicaliën voor nodig. Wat wél nog mag, is goud zoeken in de rivier. En dat kan bij Goldwaschplatz Bodenhaus, dat in een bocht van de rivier Hüttwinklache ligt. Goud neemt altijd de kortste weg en moet je dus in de binnenkant van die bocht zoeken. Je krijgt er een paar rubberlaarzen en plastic schaal toegestoken, en dan is het aan jou om je eigen goud te zoeken.

PROEVEN: kaasknoedels en vleespasteien

Het Seidlwinkltal, dat deel uitmaakt van het grotere Raurisertal, was in die tijd een belangrijke handelsweg tussen de noord- en zuidkant van de Hohe Tauern. Vooraleer handelaars het bergmassief met de Groβglockner overstaken, konden ze in het Rauris Tauernhaus terecht voor een portie welverdiende rust en krachtvoer. Vandaag verwelkomt Helena je even enthousiast met een glaasje schnaps, een pan huisbereide Kasnocken (kaasknoedels) en een bord vol Fleishkrapfen (vleespasteien). De hut functioneert voor een groot stuk nog op dezelfde manier als vijfhonderd jaar geleden. Van elektriciteit is dan ook geen sprake, maar het kaarslicht zorgt gelukkig wel voor een warme gloed op je gezicht.

WANDELEN: langs watervallen

De Wasserfalweg, een afwisselend pad langs – hoe raadt u het – watervallen eindigt in Kolm Saigurn, het einde van het Raurisertal. Water heeft de regio Salzburgerland in ieder geval voldoende. Je merkt het aan de bergorchideeën, die enkel groeien daar waar het nat genoeg is, maar meer nog aan de vele watervallen langs de klimmende paden. Men zegt hier weleens dat het water van de gletsjers over zeven stenen moet stromen vooraleer het weer zuiver is. Niemand drinkt dan ook flessenwater. Dit water is het beste dat je kunt krijgen. Vullen maar, die drinkbussen!

ONTDEKKEN: het oerwoud

Het Rauriser Urwald wordt niet voor niets een oerwoud genoemd. In dit stuk bos wordt niet gekapt. Bomen vallen hier alleen op natuurlijke wijze, en nieuwe exemplaren groeien vanzelf. Dat gegeven komt niet zoveel meer voor in Europa. Je wandelt via smalle wegels tussen bosbessenstruiken, langs onverwachte poelen en omvergevallen stronken.

BELEVEN: fakkelwandeling door de kloof

De bergkloof Kitzlochklamm in Taxenbach is altijd een bezoekje waard, maar wordt tijdens de zomermaanden nog indrukwekkender op dinsdagavond. Dan kun je aansluiten voor een mythische fakkelwandeling doorheen de kloof. Je moet er wel wat trappen en donkere tunneltjes bijnemen. Sfeer verzekerd!

COMBINEREN: Salzburg

Deze regio laat zich perfect combineren met een bezoek aan Salzburg, de stad van Mozart en de Sound of Music. Dit zijn onze tips voor een geslaagde citytrip.

Salzburgerland praktisch

Erheen Vanuit Antwerpen rijd je zo’n 1000 kilometer naar Rauris. Vergeet op voorhand geen snelwegvignet voor Oostenrijk aan te kopen via onze webshop.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in Hotel Rauriserhof in het dorpje Rauris, de ideale uitvalsbasis voor al je wandeltochten, een potje tennis of een namiddag in de wellness.

Toeristische informatie raurisertal.at

Goed verzekerd Geniet zonder zorgen van het mooie Salzburgerland met een VAB-Reisbijstand. Graag ook bijstand voor je wagen in heel Europa? Met het VAB-Bijstandspakket combineer je beide.

Meer Oostenrijk

Winterwandelen in Tirol

Design spotten in het Bregenzerwald

Wat als je koeien tegenkomt op een bergwandeling?