Jaguar XK150

Toen Jan het echtheidscertificaat van zijn Jaguar in handen kreeg, moest hij twee keer kijken. De eerste eigenaar was namelijk ene C. Eastwood uit Los Angeles.

Industrieel erfgoed

“Door een oldtimer te kopen, heb ik het gevoel het industrieel erfgoed mee in ere te houden. Moderne auto’s hebben geen mooie lijnen meer, in tegenstelling tot wagens uit de jaren 50 en 60. Toen keek je nog om wanneer er een mooie auto voorbijreed. Bij een oldtimer laat ik me leiden door het design, de schoonheid. Zo ben ik helemaal weg van de doorlopende lijn van deze Jaguar met die uitgesproken neus en grote koplampen.”

Achtergelaten op de set

“Deze auto ging van Groot-Brittannië naar Amerika, waar in 1958 Clint Eastwood de eerste eigenaar werd. Hij liet hem naar Italië overkomen toen hij er werkte aan een westernfilm. Om de één of andere reden heeft hij hem daar achtergelaten. Het is een leuk extraatje dat je in dezelfde zetel plaatsneemt als Clint Eastwood ooit deed, al is dat niet de reden waarom ik de auto heb gekocht. Ik  probeerde hem al meermaals te contacteren om te vertellen dat z’n Jaguar nog steeds rijdt, maar hij wordt zo hard afgeschermd dat het me nooit gelukt is.”

Geen plaats meer voor schoenen

“Ik kocht deze Jaguar XK150 van iemand die in Italië was om er voor z’n vrouw een Porsche te kopen. Hij vond deze Jaguar echter zo mooi dat hij hem kocht en importeerde naar België. Vrouwlief had echter haar zinnen gezet op een Porsche en dus moest de Jaguar alsnog de deur uit. Mijn vrouw houdt er wel van. Vorige zomer hebben we er een reis van 4200 kilometer mee gemaakt. De bagageruimte is beperkt voor een trip van drie weken, dus dat was even passen en meten. Onderweg wilden we schoenen kopen, maar dat kon niet omdat ze niet meer in de bagageruimte pasten.” (lacht)

Terug in de tijd

“Drie jaar geleden bezochten we het Goodwood Revival Festival in Groot-Brittannië. Dat is een groot oldtimertreffen waar de mensen naartoe komen in de kleding uit het bouwjaar van hun wagen. Wie in een jeansbroek en hemdje komt, valt dus helemaal uit de toon. Dat was een unieke ervaring, alsof je terug in de tijd gekatapulteerd wordt.”

 

Tip

Meer weten over het magische Britse merk? Lees hier leuke weetjes en historische feiten over de geschiedenis van Jaguar.

Vorig artikelDaarom is vliegen écht veilig
Volgend artikelOndanks vernielde flitspalen toch veel controle in Frankrijk