wildkamperenShutterstock

Het ultieme gevoel van vrijheid: wildkamperen klinkt als muziek in de oren. Helaas is het in veel Europese landen, waaronder België, niet toegelaten. Benieuwd waar je wel je tentje in de vrije natuur mag opzetten? We lijsten hier even de belangrijkste regels en de beste tips & tricks op.

Toegegeven, wildkamperen is niet voor iedereen weggelegd. Het is net wat avontuurlijker dan je tent opzetten op een camping. Maar het gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om wakker te worden met bijzondere uitzichten en op unieke, afgelegen plekjes maken het mogelijke gemis aan sanitair meer dan goed! 

Waar in Europa mag je wildkamperen?

In Europa mag je wildkamperen in Albanië, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Schotland, bepaalde delen van Spanje, Zweden en Zwitserland (boven de boomgrens). Elk land heeft zijn specifieke regels over waar wildkamperen mag, dus informeer je goed voor je afreis.

In België, Denemarken, Duitsland en Nederland is wildkamperen verboden, maar er zijn wel bivakzones en/of paalkampeerterreinen waar je je tent een nachtje, al dan niet betalend, mag opslaan. In Frankrijk is enkel bivakkeren tussen 19u en 9u toegestaan op plekken die op meer dan 1u stappen van een weg liggen.

Check voor je afreis de lokale wetgeving en hou je aan die regels!

Tips & tricks voor wildkampeerders

Allereerst: ‘Leave nothing but footprints, take nothing but pictures’. Respect voor de natuur en de omgeving is cruciaal als je gaat wildkamperen. 

Ga je voor het eerst wildkamperen? Wissel het wildkamperen af met een plekje op de camping of – waarom niet? – een hotelovernachting. Test je uitrusting en het opzetten van de tent voor je vertrek al eens uit. 

Mag je in je vakantieland wildplukken? Let extra op bij het plukken van bessen en paddenstoelen. Pluk enkel soorten waarvan je absoluut zeker weet dat ze veilig zijn om te eten. Bepaalde soorten eetbare paddenstoelen lijken verdacht goed op hun giftige neefjes!

Vuurtje maken? In bepaalde regio’s/periodes kan er een verbod zijn op open vuur. Check steeds de lokale wetgeving. Zorg dat het vuur volledig gedoofd is voor je weer verder trekt. 

Een goedgevulde EHBO-set is onmisbaar, zeker in afgelegen gebieden. Zorg ook voor muggenmelk en een tekentang! Wat grotere dieren als beren, veelvraten of elanden betreft, kun je gerust zijn. Ze zijn over het algemeen vrij schuw. Wat lawaai maken helpt om ze op afstand te houden. Zorg wel dat je alle voedsel altijd goed afsluit!

Neem niet te veel mee in je trekrugzak, maar enkele essentials mogen niet ontbreken. Als je tijdens de zomermaanden gaat kamperen, is een slaapmasker aan te raden. Ook een extra externe batterij kan handig zijn. En neem zeker voldoende water mee of informeer waar je drinkbaar water kunt vinden.

Er is geen slecht weer, alleen slechte kledij. Het is zowat het levensmotto in Scandinavië, maar eigenlijk een goed advies voor heel Europa. Kleed je in laagjes en vergeet ook je regenjas en regenhoes niet!

En tot slot, kies voor ecologische, biologisch afbreekbare zeep of doe het een paar dagen zonder.

Klaar om te vertrekken? Veel plezier!

Vorig artikelMag je autorijden met slippers?
Volgend artikelDe Barkas B1000: Ostalgie op wielen