iStock

Vrieskou is voor velen onder ons een reden om niet naar het werk te fietsen. Niet alleen omdat het bibberen is, het fietspad ligt er vaak ook gevaarlijk glad bij. Kunnen winterbanden dan helpen? Die bieden je meer grip op gladde wegen, maar bollen ook minder goed wanneer het fietspad sneeuwvrij is. Aanschaffen of niet?

Winterbanden voor de wagen kennen we allemaal, maar hun smallere ‘neefjes’ voor de fiets breken niet door. In Scandinavië zijn fietswinterbanden nochtans heel gewoon. Ze bestaan uit een ander soort rubber dan zomerbanden en hebben een ruwer profiel. Vaak zijn er ook spikes (kleine metalen pinnen) in de banden verwerkt. Daardoor behouden ze ook bij lage temperaturen en in de sneeuw meer grip. Minder kans op pijnlijke uitschuivers dus.

Wanneer het kwik klimt, verliezen de zware winterbanden hun meerwaarde. Dan bollen ze minder goed – harder trappen dus – en produceren de spikes irritant gekletter. Je kan je dus de vraag stellen: hoe vaak zullen fietswinterbanden in de zachte Belgische winters van tegenwoordig van pas komen? Want telkens wanneer het sneeuwt je banden wisselen, is niet leuk. De banden zijn bovendien niet goedkoop: de richtprijs voor een set ligt meestal boven de 100 euro.

De gulden middenweg: vierseizoenenbanden

Het is daarom wellicht verstandiger om fietsbanden te kiezen die het hele jaar van pas komen. Het zijn banden die een evenwicht vinden tussen meer grip en weinig rolweerstand. De banden bollen iets minder goed, maar ze helpen je – mits de nodige voorzichtigheid – wel door de meeste weersomstandigheden. Op elektrische fietsen zijn deze ‘allrounders’ vaak standaard gemonteerd. Vraag er gerust naar bij je fietsenhandelaar.

Zo voorkom je uitschuivers

Met winterbanden ga je vlotter door de sneeuw, maar ook met vierseizoenenbanden fiets je mits wat aanpassingen veilig door de sneeuw.

Zet je zadel iets lager. Dan kun je altijd je voeten op de grond zetten wanneer je dreigt te vallen. Let wel, veel fietsers zitten al op een zadel dat eigenlijk te laag staat. Test dus eerst eens uit of je niet sowieso al makkelijk met je voeten aan de grond kan.

Laat wat lucht uit je banden. Zachtere banden hebben meer grip op gladde wegen, maar het is wel harder trappen. Pomp de banden daarom meteen weer op wanneer het vriesweer voorbij is.

Vertrek iets vroeger en neem je tijd om te ontdekken hoe de ondergrond erbij ligt, vooral in de bochten. Door je achterrem in te knijpen kan je testen hoe glad de baan is. Probeer het wegdek ook te ‘lezen’. Blinkt het asfalt? Dan ligt er waarschijnlijk ijs.

Elektrische fietsers hebben een extra troef: hun fiets is zwaarder, waardoor hij stabieler door de sneeuw klieft. Let wel op bij het vertrekken, want de aandrijving kan je verrassen.

 

Lees ook

Zo fiets je door de sneeuw

Zo rijd je veilig op een elektrische fiets

Zo fiets je veilig door het donker

Vorig artikelDe Chevrolet Caprice, een pluchen paleis op wielen
Volgend artikelOostende: onze tips voor de meerwaardezoeker