fiets

Zet je auto wekelijks één dag aan de kant ten voordele van de fiets. Dat is de insteek van de actie ‘Woensdag Fietsdag’. Doe jij ook mee?

Dat ons verkeer helemaal in de knoop zit, is al lang geen geheim meer. De oplossing daarvoor lijkt simpel: we moeten met z’n allen de auto af en toe aan de kant zetten. Laten we al eens beginnen met één dag per week. Daarop focust de actie ‘Woensdag Fietsdag’, een initiatief van KBC, Cera en Mobiel 21. Vooral in het woon-werkverkeer kunnen we nog heel wat winst boeken. “Van alle mensen die dagelijks naar het werk pendelen, woont 33% binnen een straal van tien kilometer. Dat is een afstand die goed te doen is met de fiets. Met een elektrische fiets kun je die straal zelfs gemakkelijk uitbreiden naar vijftien kilometer. In dat geval gaat het om 46% van de pendelaars”, weet Joni Junes, woordvoerster van VAB. Niet iedereen die in de file staat, is dus een kilometervreter. Er is nog een enorm potentieel, want veel mensen hebben een alternatief voor de auto. Om hen een duwtje in de rug te geven, wil de actie ‘Woensdag Fietsdag’ hen belonen. Wie zich engageert om regelmatig de fiets te nemen, kan zich inschrijven op woensdagfietsdag.be en zo heel wat prijzen winnen.

Samen sterk

Het hoeft overigens geen woensdag te zijn waarop we de fiets nemen. Maandag mag ook een fietsdag zijn, donderdag eveneens. Joni Junes is ambassadeur van deze actie. “Door naar het werk te fietsen, vermijd ik niet alleen de files aan de Kennedytunnel, ik voel me ook fitter wanneer ik aankom. Mijn zoontje vindt het geweldig om achterop te zitten wanneer we naar de crèche gaan.” VAB vindt elk initiatief dat probeert om de mobiliteitsknoop te ontwarren erg waardevol en ondersteunt de actie dan ook volop. Ook de eigen medewerkers worden aangespoord om minstens één dag per week de fiets van stal te halen. Wie deelneemt, kan zijn foto’s of verhalen op sociale media delen met de hashtag #GoWithTheVelo. Zo kun je zien wie er nog op de trappers staat, wat een extra stimulans is. De Madammen van Radio 2 volgen op die manier de deelnemers en laten fietsers aan het woord om ervaringen te delen en tips te geven.