verkeersovertreding

De wetgeving verandert op een aantal punten. Zo verjaart een verkeersovertreding nu pas na 2 jaar en moet je voortaan kunnen melden wie met je voertuig reed op het moment dat de overtreding werd gemaakt.

Vluchtmisdrijf

Momenteel verjaart een verkeersovertreding na 1 jaar, maar die termijn wordt opgetrokken naar 2 jaar. Ook de maximumstraffen voor vluchtmisdrijven gaan omhoog. Vluchtmisdrijven na een dodelijk ongeval worden strenger bestraft dan vluchtmisdrijven na een ongeval met gewonden, die op hun beurt dan weer strenger bestraft worden dan vluchtmisdrijven met louter materiƫle schade. Bestuurders die rijden zonder het vereiste rijbewijs kunnen vanaf nu ook een gevangenisstraf krijgen.

Verkeersovertreding door iemand anders

Ook de kentekenplaataansprakelijkheid wordt aangescherpt. Als iemand met jouw wagen een verkeersovertreding begaat en je jouw onschuld bewijst, dan moet je voortaan de identiteit van de bestuurder die een overtreding beging met jouw voertuig meedelen. Doe je dat niet, dan kun je een strengere straf krijgen. Niet voor de verkeersovertreding zelf, wel voor het feit dat je weigert de identiteit van de andere bestuurder mee te delen.