zwarte zaterdagen file Frankrijk snelweg vakantiedrukte

Het wordt opnieuw een druk weekend op de vakantieroutes, zowel voor toeristen die vertrekken als terugkomen.

In Frankrijk verwacht men de tweede zwarte zaterdag voor het verkeer richting zuiden en een rode zaterdag voor het terugkerende verkeer. VAB denkt echter dat deze zaterdag niet extreem zwart zal kleuren, tenzij ongevallen roet in het eten gooien. Voor de Vlamingen lijkt de drukste vakantieperiode al voorbij, zo kreeg VAB-Reisbijstand afgelopen weekend al 11% minder nieuwe dossiers binnen dan tijdens het belangrijkste vertrekweekend van zaterdag 18 juli en 5% minder dan tijdens het weekend van zaterdag 25 juli. Het aantal terugkerende vakantiegangers met autopech bij VAB-Reisbijstand was afgelopen weekend ook al groter dan het aantal vertrekkende.

Frankrijk: druk in beide richtingen

In tegenstelling tot vorig weekend, toen er richting het zuiden al lange files stonden om 6 uur ’s ochtends, zal de drukte iets later op gang komen. Ook richting het noorden zal het druk worden en zal de drukte langer aanhouden.

De drukste wegen in Frankrijk zullen opnieuw de Autoroute du Soleil (A6 Parijs-Lyon, A7 Lyon-Orange en A9 Orange-Spaanse grens) en de A10 Parijs-Bordeaux zijn, en dat in beide richtingen. Zondag is een groene dag in het grootste deel van Frankrijk, behalve in het zuiden van het land richting Middellandse Zee en in de Rhônevallei (oranje).

Elders in Europa vooral terugkeerfiles verwacht

In Duitsland eindigt de vakantie in verschillende deelstaten. Daarom wordt er vooral druk verkeer verwacht op de wegen richting het noorden. De belangrijkste knelpunten in Duitsland, zowel richting zuiden als richting noorden, zijn de A8 tussen Karlsruhe en Salzburg, de A3/A9 van Frankfurt naar München, de A99 rond München en de grensovergangen met Oostenrijk. Ook op de A7 tussen Hamburg en Flensburg verwacht VAB vertragingen, onder andere door grenscontroles.

In Oostenrijk verwacht VAB minder verkeer dan vorige week (toen moest je op de route richting Slovenië in totaal meer dan 6 uur extra rekenen), maar is er dit weekend wel opnieuw kans op meer dan twee uur wachttijd aan de grens met Slovenië voor de Karawankentunnel op de A11. Dat komt door de combinatie van grenscontroles en werkzaamheden.

Automobilisten moeten ook rekening moeten houden met vakantiedrukte aan de klassieke knelpunten richting Oost-Europese bestemmingen, zoals de Tauerntunnel en de B179 Fernpassroute in Oostenrijk. Ook in Zwitserland blijft de Gotthardtunnel een knelpunt, afgelopen weekend waren de files daar vergelijkbaar met vorig jaar. De Italianen kiezen ook traditioneel voor augustus om op zomervakantie te gaan, dus komend weekend kan het opnieuw drukker zijn.

Beste vertrektijden om vakantiedrukte te vermijden

Naar Frankrijk

  • Vrijdag: vertrek na 21u
  • Zaterdag: vertrek vanaf 11u
  • Zondag: hele dag filevrij

Naar huis

  • Vrijdag: vertrek vroeg, zodat je voor 10u voorbij de A7 bent en vermijd Parijs tussen 14u en 20u.
  • Zaterdag: vertrek vroeg, zodat je Parijs voor 14u voorbij bent en vermijd de A10 tussen Bordeaux en Poitiers tussen 10u en 17u en de A7 Orange-Lyon tussen 9u en 18u.
  • Zondag: hele dag vrijwel filevrij

VAB-tip: laat geen spullen in je wagen achter om inbraak en diefstal te voorkomen

VAB-Reisbijstand noteert een stijging van het aantal dossiers met glasbraak, veelal door inbraak en vandalisme. Daarom worden reizigers gewaarschuwd om geen waardevolle spullen in de wagen achter te laten en zeker niets in het zicht te laten liggen. Het grootste deel van de gevallen van glasbraak (67%) doet zich voor in Frankrijk, en dan vooral rond grote steden als Parijs, Marseille en Lyon. Maar ook in Nederland, en dan vooral in Amsterdam, is er een stijging. VAB waarschuwde in de zomer van 2018 al voor dievenbendes in Spanje die met trucs mensen overvielen op de autosnelweg. Nu komt er van de belangrijkste pechverhelper in Duitsland, ADAC, ook een bericht dat er een nieuwe bende aan het werk is in Oost-Europa (Kroatië, Slovenië, Bulgarije, Hongarije, Servië). Ze gebruiken jammers om de mobiele verbinding van je telefoon te verbreken, zodat je je eigen pechverhelper niet kunt contacteren en rijden ondertussen rond in nepwagens van ADAC. In een dergelijke situatie moeten bestuurders hun voertuig vergrendelen, een paar meter lopen en van daaruit contact opnemen met het internationale noodnummer van VAB (+ 32 78 222 222). VAB heeft hier nog geen klachten van leden over binnengekregen, maar wil toch waarschuwen om hier aandachtig voor te zijn.

Lees ook

Op vakantie met de auto? Zo kun je je wagen het best laden! 

Wat moet je zeker nakijken voor je met de auto op vakantie vertrekt?

Tips om reizen met kinderen gemakkelijker te maken.

Zo kun je wagenziekte voorkomen

Vorig artikelAlles wat je wilt weten over de batterijen van een hybride auto
Volgend artikelHoe moet je de airco correct gebruiken?