Zwitserland A2

De A2 Gotthard Autobahn loopt van Bazel tot de Italiaanse grens in Chiasso, met als bekendste deel de Gotthardtunnel. Lees hier waar de knelpunten zijn en welke alternatieven je kunt overwegen.

Beschrijving

De snelweg loopt van Bazel tot de Italiaanse grens in Chiasso, met als bekendste deel de Gotthardtunnel. De bijna 17 kilometerlange tunnel heeft slechts één koker met in elke richting één rijstrook. Na een ongeval in 2001 werd in 2016 beslist om eindelijk een tweede tunnelpijp aan te leggen. Voor de veiligheid een goede zaak, maar voor de doorstroming zal het weinig soelaas brengen. Ook in de nieuwe tunnelbuis krijgt het verkeer slechts één rijstrook in elke rijrichting, waardoor er weinig extra ruimte zal ontstaan. Reden? De Zwitserse grondwet. Die bepaalt namelijk hoeveel transitvrachtverkeer er door Zwitserland mag rijden. Het zal nog tot 2030 duren alvorens beide tunnelkokers helemaal klaar zijn voor verkeer, want na de bouw van de nieuwe tunnel wordt de oude gerenoveerd.

Verkeerssituatie

De Gotthardtunnel is in beide richtingen al jarenlang het grootste knelpunt in Zwitserland, en dat voornamelijk tijdens de zomer- en wintervakanties. Het verkeer wordt er vaak geregeld met verkeerslichten. Files van 10 tot 20 kilometers en wachttijden tot 5 à 6 uur zijn hierdoor geen uitzondering op piekdagen.

Alternatieven

Omrijden langs de San Bernardinotunnel

Rij vanuit Bazel naar Zürich en Chur langs de A13 i.p.v. naar Luzern via de A2. Uiteindelijk kom je in Bellinzona weer op de A2. Je rijdt ongeveer 40 kilometer meer, maar staat minder lang in de file. De tunnel is 6,6 kilometer lang en heeft ook slechts één rijbaan per rijrichting met kans op files. Bij overmatige drukte aan de Gotthardtunnel wordt deze route officieel als alternatief aangeraden.

De Gotthardpas

Deze schilderachtige route – vooral bij mooi weer – werd nog niet zo lang geleden heraangelegd. Hij gaat uitsluitend over secundaire wegen. In Göschenen kun je de B2 oprijden, maar dan sta je afhankelijk van het tijdstip, al even in de file. Je kunt ook opteren om al in Wassen of Amsteg de B2 te nemen. Op de terugrit rijd je via Airolo of Quinto de pas op.

Gotthardtunnel gesloten tijdens deze nachten in 2019

Ieder jaar wordt de tunnel enkele nachten afgesloten voor onderhoudswerken. Die vinden meestal plaats iedere nacht van maandag- tot en met donderdagnacht, maar nooit tijdens de zomermaanden. Op die manier blijft de tunnel beschikbaar tijdens de weekends.

– van 9 tot 13 september tussen 20.00 en 05.00 uur
– van 16 tot 20 september tussen 20.00 en 05.00 uur
– van 23 tot 27 september tussen 20.00 en 05.00 uur
– van 30 september tot 2 oktober tussen 20.00 en 05.00 uur

Tip

Voor het gebruik van de Zwitserse snelwegen heb je een vignet nodig. Dit kun je op voorhand bestellen in de webwinkel van VAB. VAB-leden krijgen hierop een korting.

Vorig artikelKnelpunten Duitsland: Bundesautobahn A3
Volgend artikelKnelpunten Oostenrijk: A10 Tauernautobahn met Katschberg- en Tauerntunnel