A3

De A3 loopt over 769 kilometer via Keulen, Frankfurt, Nürnberg tot Passau en vormt de drukste route door Centraal-Duitsland. Lees hier waar de knelpunten zijn en welke alternatieven je kunt overwegen.

Beschrijving

De A3 loopt over 769 kilometer van Keulen tot Passau en vormt de drukste route door Centraal-Duitsland. Het is de belangrijkste verbindingsweg vanuit het Ruhrgebied naar Wenen. Vanaf Nürnberg is er bovendien ook de aansluiting met de A9 naar München, alsook Innsbruck en Salzburg in Oostenrijk.

Verkeerssituatie

De A3 is al jarenlang recordhouder in het aantal files, vooral in Beieren. Meer dan 25% van alle files in Duitsland bevindt zich hier. Vrijdag is met 59% van de files de absolute topdag en dus te vermijden.

Alternatieven

A61 Venlo (NL)-Hockenheim Dreieck

Hierdoor omzeil je vooral de drukte. Als je van Aken via Würzburg naar de grens in Kufstein wil, dan rijd je via de A3 of A61 zo’n 740 kilometer. Onder normale omstandigheden doe je daar 7u15min over. Verlaat de A4 Aken-Keulen aan uitrit 9 Kerpen en volg de A61 richting Koblenz. Blijf deze snelweg volgen tot het verkeersknooppunt Speyer/Hockenheim en volg vanaf hier de A6 richting Heilbronn. In Heilbronn heb je drie opties.

1. Naar Innsbruck of Bregenz (via Stuttgart)

Neem de A81 tot Stuttgart en vervolgens de A8 naar Ulm en de A7 naar Memmingen.

2. Naar Innsbruck of Bregenz

Blijf gewoon de A6 volgen tot in Crailsheim en rijd daar de A7 op naar Ulm, Memmingen en dan naar Innsbruck of Bregenz.

3. Naar Innsbruck

Neem de A81 tot Stuttgart, de A8 via Ulm tot Augsburg, de B17 naar Garmisch-Partenkirchen en rijd zo via Seefeld naar Innsbruck.

Het is erg moeilijk om op voorhand te voorspellen welke route aan te raden is. Dit is nu eenmaal de meest filegevoelige en dichtstbevolkte streek van Duitsland. Bovendien begint de vakantie van de inwoners van deelstaten Baden Württemberg en Beieren elk jaar opnieuw tijdens het topweekend: overgang juli/augustus. Reden te meer om deze omgeving zeker tijdens de zwarte weekends te vermijden.

Tip

Ga je ook rijden in stadscentra? In sommige Duitse steden heb je daarvoor een milieuvignet nodig. Lees er hier meer over.

Vorig artikelKnelpunten Frankrijk: Autoroute du Soleil A6-A7
Volgend artikelKnelpunten Zwitserland: A2 Gotthard Autobahn met Gotthardtunnel