Oostenrijk A10

Update: 20 juli 2020

De A10 loopt van Salzburg tot Villach en vormt een belangrijke noord-zuidroute door Centraal-Oostenrijk. Lees hier waar de knelpunten zijn en welke alternatieven je kunt overwegen.

Beschrijving

De A10 loopt van Salzburg tot Villach en vormt een belangrijke noord-zuidroute door Centraal-Oostenrijk. Het is de belangrijkste verbindingsweg naar landen als Slovenië en Kroatië. De bekendste tunnels onderweg zijn de Katschberg- en Tauerntunnel. Naast het Oostenrijkse snelwegvignet moet je ook tol betalen voor die tunnels. Tijdens de zomer van 2020 zal echter de Karawankentunnel op de A11 richting Slovenië voor de meeste hinder zorgen, aangezien veel andere grensovergangen tussen Slovenië en Oostenrijk deze zomer enkel toegankelijk zijn voor Oostenrijkers en Slovenen, en dus niet voor toeristen.

Verkeerssituatie

Deze autosnelweg was jarenlang het grootste knelpunt in Oostenrijk richting zuiden tijdens de zomer- en wintervakanties. Dat had te maken met de beperkte capaciteit van de tunnels, aangezien er maar één tunnelkoker was. In 2009 kreeg de Katschbergtunnel (5,9 kilometer) een tweede tunnelpijp, in 2011 ook de Tauerntunnel (6,4 kilometer). Dat betekende meteen een hele verademing en het einde van de monsterfiles.

Alternatieven

B99

Een eerste alternatief voor de Tauerntunnel gaat vanaf Eben im Pongau naar Radstadt en over de Radstädter Tauernpas en Katschberg (B99). Deze weg is bergachtig, waardoor vertragingen kunnen ontstaan. Bovendien is deze route niet geschikt voor auto’s met een aanhangwagen.

Autotrein

Een ander alternatief is de autotrein (Autoschleuse Tauernbahn Böckstein-Mallnitz) nemen. Om bij de autotrein te geraken, verlaat je de A10 in Bischofshofen en rijd je via Sankt Johann im Pongau naar Lend (B311) en via het Gasteinertal (B167) tot Böckstein.

  • Rit van zo’n 12 minuten
  • Half uur op voorhand ter plaatse zijn
  • Niet mogelijk voor voertuigen op lpg en CNG
  • Maximale lengte voertuig (incl. aanhangwagen): 12,5 meter
  • Uurrooster:
    • Vanuit Mallnitz: tussen 5u50 en 22u50, ieder uur om 10 voor het uur
    • Vanuit Böckstein: tussen 6u20 en 23u20, ieder uur om 20 na het uur

Felbertauernstraße (B108)

Wil je over de Felbertauernstraße  (B108) rijden, dan moet je al in Duitsland de A8 verlaten bij Rosenheim richting Innsbruck. Verlaat de A12 (A93 in Duitsland) bij Kufstein en rijd verder over de secundaire wegen (over de B173 en B178 naar Sint Johann in Tirol en dan over de B161 via Kitzbühel tot Mittersill en Matrei in Osttirol) om bij de Felbertauernstraße te komen. Vervolgens volg je in Lienz de B100 in de richting van Spittal an der Drau, waar je opnieuw de A10 op kunt.

Tip

Voor het gebruik van de Oostenrijkse snelwegen heb je een vignet nodig. Dit kun je op voorhand bestellen in de webwinkel van VAB. VAB-leden krijgen hierop een korting.

Vorig artikelKnelpunten Zwitserland: A2 Gotthard Autobahn met Gotthardtunnel
Volgend artikelAir Belgium vliegt naar Hongkong