De Expeditie© Play4

Afgelopen maandag was op Play4 de eerste aflevering van ‘De Expeditie: Groenland’ te zien. Acht bekende Vlamingen trekken gedurende twaalf dagen over de Artic Circle Trail, een loodzware tocht in het ijskoude Groenland, bij temperaturen tot -35 graden Celsius. Als je al rilt bij de huidige winterprik in eigen land, dan vraag je je vast af hoe een mens in godsnaam die barre omstandigheden overleeft. De specialisten van A.S.Adventure delen hun tips.

A.S.Adventure heeft vertrouwen in het welslagen van ‘De Expeditie’. Althans, als het op de uitrusting aankomt, want zij voorzagen het team van ski’s, sleden, materiaal en vooral kleding die bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Zo overleef je de ‘Arctic Circle Trail’ en andere barre uitdagingen:

When you’re wet, you’re dead

Als je nat wordt – ook door zweet – zal het vocht bevriezen, waardoor je het ijskoud krijgt en je lichaamstemperatuur gevaarlijk daalt. Cruciaal is om met een drielagensysteem te werken, waarbij elke laag in je uitrusting z’n functie heeft:

  • De basislaag geeft basiswarmte en houdt je droog (neemt transpiratievocht op en voert het af).
  • De tussenlaag creëert een luchtlaag die je lichaamswarmte vasthoudt (als een antikoudebuffer rond je lijf) en tegelijk je transpiratie afvoert.
  • De buitenlaag beschermt je tegen regen, wind en sneeuw, maar moet ook voldoende ademen om condens aan de binnenkant te voorkomen.

Wat als je toch gaat zweten? De oplossing is simpel: je jas opendoen of uitdoen.

Let op voor frostbite!

Eén van de grote gevaren tijdens ‘De Expeditie’ is frostbite: bevriezing van de huid door de blootstelling aan ijskoude temperaturen. Ook aan je handen en voeten zijn laagjes essentieel om je te wapenen tegen frostbite:

  • Kies niet voor handschoenen maar wanten. Zij zorgen ervoor dat je vingers tegen elkaar aangedrukt zitten. Bovendien kan je zo in je palm gemakkelijk handwarmer gebruiken. Een goede want bestaat uit een warme, isolerende binnenlaag en een waterdichte, beschermende bovenlaag.
  • Draag sokken die isoleren en vocht opnemen, uit materialen zoals merinowol, synthetische stoffen of bamboe.

Daarnaast zijn ook thermisch ondergoed en een muts erg belangrijk.

De meest geschikte slaapzak

Het mummiemodel (in tegenstelling tot een dekenmodel) is ideaal voor extreme omstandigheden. Deze slaapzak is smal bij de voeten, breder bij de schouders en is voorzien van een kap met aantrekkoord. Zijn belangrijkste troef? Isolatie, zodat je lichaamswarmte goed vastgehouden wordt. Bovendien is hij ook compact en licht in gewicht.

TIP Vertrek zonder zorgen op expeditie met VAB Reisverzekering.

Leestip

Geïntrigeerd door het mysterieuze Groenland? Lees hier wat het eiland in petto heeft!

Vorig artikelZo voorkom je startproblemen
Volgend artikelGroenland, ’s werelds ruigste eiland