Uitzicht op de stad Parijs

Vanaf 1 januari zal de politie in Parijs de controles op het milieuvignet opvoeren. De pakkans zal dus veel groter worden als je geen vignet hebt.

Tot nu toe weinig boetes

Sinds de zomer van 2017 moet je een milieuvignet hebben als je op bepaalde momenten in de Parijse binnenstad wil rijden. Er rijden in de Parijse binnenstad nog veel auto’s rond zonder vignet. Tot en met 17 oktober werden slechts 3 miljoen vignetten besteld vanuit Île-de-France, terwijl er meer dan 12 miljoen inwoners zijn. Wie zonder vignet Parijs inrijdt, riskeert een boete van € 68. Tussen 1 juli en 15 oktober werden slechts 25 boetes uitgeschreven voor het niet bezitten van een vignet en nog eens 36 voor voertuigen die te vervuilend zijn en toch Parijs waren binnengereden.

Pakkans wordt groter vanaf 1 januari 2018

Het Parijse stadsbestuur is zich ervan bewust dat er meer gecontroleerd moet worden om ervoor te zorgen dat automobilisten ook effectief een vignet aanschaffen. Daarom worden vanaf 1 januari 2018 1600 ‘agents de surveillance de la ville de Paris’ (gemeentelijke politieagenten) ingezet voor verkeerscontroles, met de nadruk op de controle van het Crit’Air-vignet. VAB verwacht daarom dat het aantal boetes vanaf januari dan ook zal toenemen.

Controles met behulp van camera’s?

Momenteel onderzoekt het Parijse stadsbestuur of de controle van de vignetten kan gebeuren aan de hand van camera’s bij het binnenrijden van Parijs. Maar aangezien dat een complexe oplossing is, zal die “niet voor morgen zijn”, aldus het stadsbestuur.

Opgelet : koop je vignet op de juiste website

Buitenlandse bestuurders kunnen het vignet aanvragen op www.certificat-air.gouv.fr. Daarvoor heb je een kopie (foto of scan) van je inschrijvingsbewijs nodig. Het vignet kost 3,7 euro, exclusief 1,1 euro voor de verzending. Opgepast, sommige websites verwijzen je voor de bestelling van het vignet door naar www.crit-air.fr/fr/. Dat is niet de officiële site van de Franse overheid. Je kunt er wel een vignet bestellen, maar het zal je veel meer kosten dan via de site van de Franse overheid.

Vorig artikelDubbel zoveel pick-ups verkocht in België
Volgend artikelVAB-Gezinswagenverkiezing 2018: deelnemers categorie elektrisch