Verkeersregels theoretisch rijexamen

Uit onderzoek van VAB blijkt dat slechts 14% zou slagen voor het theoretisch rijexamen. We mogen dus stellen dat het slecht gesteld is met onze kennis van de verkeersregels. Wat kunnen we eraan doen?

Sinds juni 2017 mag je slechts één zware fout maken op het theoretisch rijexamen. Anders geen rijbewijs. VAB ontwikkelde een proefexamen om te peilen naar de kennis van automobilisten over de verkeersregels. 12.170 automobilisten namen deel, en slechts 14% bleek geslaagd. De parate verkeerskennis is dus niet goed. Alle leeftijdscategorieën scoren ondermaats, zelfs jongeren tussen 20 en 30 jaar die vrij recent hun rijbewijs hebben gehaald.

Hoe verbeteren we onze kennis van verkeersregels?

Dit resultaat bewijst dat het nuttig is om regelmatig de verkeersregels op te frissen, zeker in het geval van ouders die hun kinderen als vrije begeleiders leren autorijden. Een tweede manier om dit probleem aan te pakken, is werk maken van een vereenvoudiging van de verkeersregels, en stoppen met het inbouwen van tal van uitzonderingen, waardoor de verwarring alleen maar toeneemt.

De verkeersregels moeten eenvoudiger

Uit het proefexamen blijkt dat de meeste fouten worden gemaakt tegen verkeersregels die gelijkaardig zijn en daardoor voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld:

  • Het verschil tussen een autosnelweg en een autoweg.
  • De snelheid buiten de bebouwde kom die verschilt in Vlaanderen en Wallonië.
  • Het verschil tussen een oversteekplaats voor fietsers en een fietspad.
  • De zone 30 en de zone 30 in een schoolomgeving.

VAB vindt dan ook dat er dringend aandacht moet worden besteed aan het vereenvoudigen van de wegcode.

Wie anderen leert rijden, moet verplicht op cursus

Vanaf 1 oktober 2017 moeten vrije begeleiders verplicht een opleiding volgen. VAB heeft er steeds op aangedrongen dat deze opleiding ook aandacht moet besteden aan het opfrissen van de verkeersregels. De opleiding is beperkt tot drie uur en heeft een maximumprijs van 20 euro. Daardoor moeten er keuzes gemaakt worden en prioriteiten gesteld, en voor een opfrissing is blijkbaar geen ruimte. Minister Weyts rekent erop dat ouders die hun kinderen leren autorijden hun kennis op vrijwillige basis zullen bijspijkeren. Volgens VAB biedt dit te weinig garantie. Daarom zal VAB-Rijschool wel een luik ‘opfrissing verkeersregels’ opnemen in de opleiding. Dat zal de opleiding verlengen in de duurtijd, maar de meerkost daarvan neemt VAB volledig op zich.

Test hier jouw verkeerskennis

VAB-Rijschool biedt een gratis proefmodule aan met zo’n 800 vragen die helpen bij de voorbereiding op het theoretisch rijexamen, of waarmee je je eigen verkeerskennis kan testen. Ga hier de uitdaging aan!

Vorig artikelGetest: Ford Fiesta
Volgend artikel5 mooie wandelroutes langs het water