tanken

Het woord zegt het zelf: brandstoffen zijn brandbaar. Spring dus niet te nonchalant met de veiligheidsvoorschriften om. Maar hoe veilig is het tankproces eigenlijk?

Waar schuilt het gevaar?

Als je je aandacht erbij houdt, dan is tanken een veilig proces waarbij weinig fout kan lopen. Gaat het toch mis, dan komt dat vaak door de dampen die ontsnappen tijdens het tanken. Die brandstofdampen zijn ontvlambaar. Daarom is het verboden om te roken in een tankstation, want de open vlam van een aansteker of sigaret kan die dampen doen ontbranden. Om dezelfde reden is ook telefoneren niet toegestaan. Een mobiele telefoon is een elektrisch toestel en kan kleine vonkjes veroorzaken. Het risico dat door het gebruik van je gsm dampen ontploffen is klein, maar niet onbestaande.

Kan ook je statische elektriciteit gevaarlijk zijn?

De volkswijsheid zegt dat je maar beter even je wagen aanraakt voor je het tankpistool neemt om jezelf en je wagen te ontladen. Dat klopt, maar auto’s zijn geëvolueerd en zorgen voor een betere geleiding. Ook het tankpistool en de darm zijn geleidend. Het risico op een ontbranding van de dampen is daardoor klein, maar niet nihil. In de winter hebben mensen de neiging om tijdens het tanken terug in de wagen te gaan zitten om warm te blijven. Dat is geen goed idee. Door de wrijving met je autostoel wek je weer statische elektriciteit op, waardoor er opnieuw vonkjes kunnen ontstaan wanneer je het tankpistool vastneemt.

Kan een tankstation ontploffen?

Die kans is echt uiterst miniem. Er zijn allerlei beveiligingsmechanismes, veiligheidskleppen en zelfs warmtesensoren die een brand kunnen detecteren en zo het station uitschakelen en veiligstellen. Toestanden als in Amerikaanse films waarbij een tankstation in de lucht vliegt, zul je in Europa dus niet snel meemaken.

 

Extra korting dankzij de VAB-Tankkaart!

tanken

Besparen op je brandstofkost bij elke tankbeurt? Dat kan met de VAB-Tankkaart. Bovenop de gemiddelde korting van 11 cent per liter die je krijgt bij de stations van Q8 en Esso ontvang je een extra korting van 2 cent per liter. Zo wordt tanken meteen een pak goedkoper! Vraag nu jouw VAB-Tankkaart aan.

Vorig artikelLichte stijging aantal ski-ongevallen tijdens de kerstvakantie
Volgend artikelDit zijn de Culturele Hoofdsteden van Europa in 2020