De Culturele Hoofdsteden van Europa in 2020 Galway

1. Galway, Ierland

Veel mooier dan het Ierse Galway kan een stad bijna niet gelegen zijn. Omgeven door de bergen van Connemara vormt de kuststad eveneens de ideale stopplaats op de Wild Atlantic Way, een knappe autoroute langs de westkust van Ierland, maar heeft het komende jaar ook heel wat te bieden om er een volwaardige citytrip van te maken. Net zoals altijd zullen de pubs er bruisen van het leven, met livemuziek en Guinness van de tap. Maar in 2020 zal in Galway alles draaien om straatspektakel, live en digitale kunst, muziek van wereldklasse, theater en dans, film en muziek, maar ook sport en eten. En dat allemaal onder thema’s als landschap, taal en migratie.

Dit mag je niet missen

Vuurfestival

Op zaterdag 1 februari gaat Galway 2020 officieel van start met een openingsfeest dat een week lang duurt en door zes steden en dorpen in County Galway loopt, met als hoogtepunt een spectaculaire openingsceremonie in Galway zelf.

Wires Crossed, met Belgische bijdrage

In augustus 2020 transformeert Wires Crossed, een vierdaags circusfestival, de straten van Galway met optredens en workshops van wereldklasse, met als hoogtepunt een show met koorddansers boven de rivier Corrib. De Ecole de Cirque de Bruxelles doet ook mee.

Meer hoogtepunten

  • De bergen van Connemara worden groen verlicht door de Finse lichtkunstenaar Kari Kola om St. Patrick’s Day te vieren in een groots lichtspektakel.
  • De Amerikaanse kunstenaar David Best, bekend van Burning Man, creëert een groot, nieuw werk samen met jonge mensen uit Derry en Galway.
  • In het 4000 jaar oude Connemara-moeras creëert de Ierse kunstenaar John Gerrard zijn Mirror Pavilion.
  • De Odyssee van Homerus wordt gepresenteerd langs de stranden van Galway.

Ontdek het volledige programma op de website.

Leestip!

Wij gingen op roadtrip door West-Ierland.

2. Rijeka, Kroatië

Ook het Kroatische Rijeka kijkt uit op de zee, meer bepaald de Adriatische Zee. De ooit zo industriële en rijke havenstad trekt vandaag eerder de cultuurkaart. Er zijn verschillende interessante musea te bezoeken, over de geschiedenis van de computer, geologie of het leven op zee. Als culturele hoofdstad van Europa 2020 stoomt Rijeka zich klaar voor een jaar vol festivals, evenementen en tentoonstellingen. De drie grote thema’s waarrond de ‘haven van diversiteit’, zoals Rijeka zich noemt, zal werken, zijn water, werk en migratie.

Dit mag je niet missen

Het openingsfeest in de haven

De aftrap van dit feestjaar wordt gegeven op 1 februari in de haven van Rijeka, het hart van de stad. Dagelijkse havenscènes worden omgezet in installaties, objecten en artistieke attracties.

Het carnaval

Dit is traditioneel gezien elk jaar één van de hoogtepunten, maar in 2020 krijgt het carnaval een speciale editie. Er zullen heel wat buitenlandse carnavalsgroepen aan de optocht deelnemen, en die komen vooral uit de vorige Europese Culturele Hoofdsteden. Op 23 februari ontdek je dan ook waarom het carnaval van Rijeka één van de beroemdste ter wereld is.

Meer hoogtepunten

  • Galaconcerten
  • Tentoonstellingen van wereldberoemde kunstenaars
  • Tal van optredens, festivals en theatervoorstellingen

Ontdek het volledige programma op de website.

Leestip!

Dit zijn de mooiste stops op een roadtrip door Noord-Kroatië. Spoiler: Rijeka is er één van.

Vorig artikelHoe veilig is brandstof tanken eigenlijk?
Volgend artikelHoe financier je je nieuwe auto?