skiën© Österreich Werbung Peter Burgstaller

VAB-Reisbijstand maakt de balans op van de afgelopen kerstvakantie. Er kwamen 5 procent meer oproepen binnen voor ongevallen op de skipistes. Het aantal gevallen van autopech steeg met 10 procent.

Meer Belgen op de latten

Er gingen deze kerstvakantie meer Belgen op wintersportvakantie. Naast de mensen die al lang geleden boekten, kozen heel wat Belgen door de uitzonderlijk goede wintersportcondities met verse sneeuw en zonnig weer voor een last-minute skivakantie. Het aantal ski-ongevallen steeg daardoor licht ten opzichte van vorig jaar met 5 procent. Daarnaast is de stijging ook deels te verklaren door het feit dat VAB-Reisbijstand vorig jaar uitzonderlijk weinig tussenbeide diende te komen voor ski-ongevallen omdat veel reizigers niet konden skiën door de sneeuwstormen. Dankzij de goede sneeuwkwaliteit dit jaar waren de meeste ski-ongevallen overigens niet te ernstig.

Meer pech in Frankrijk

De VAB-Alarmcentrale ontving 10 procent meer oproepen voor autopech, waarbij vooral het hoge aantal pechgevallen in Frankrijk opviel. Daar steeg het aantal dossiers met 25 procent. De belangrijkste reden is dat er meer Belgen met de auto op vakantie zijn gegaan, zowel skivakanties als citytrips, aangezien de trein geen optie was door de spoorstaking in Frankrijk. De gevolgen van de spoorstaking zijn voor de Belgische toeristen in Frankrijk op verschillende manieren voelbaar. Vakantiegangers die oorspronkelijk met de trein wilden terugkeren, moeten alternatieven zoeken en wie autopech heeft, geraakt moeilijker thuis, want repatriëring met de trein is onmogelijk. VAB-Reisbijstand huurde daarom onder andere enkele busjes met chauffeur om die gestrande reizigers op te pikken en terug naar België brengen.

Vorig artikel48u in Oslo, de coolste Scandinaviër
Volgend artikelHoe veilig is brandstof tanken eigenlijk?