Hoge Venen

In de Hoge Venen staat een dot van een vierkantshoeve, met zoveel liefde ingericht dat het bijna moeite kost om het veenlandschap in de buurt te bezoeken. We deden een poging, wel een heel weekend lang.

Overnachten in de Hoge Venen

Ol’ Cor was vroeger een distilleerderij, in de tijd dat elk dorp in de Hoge Venen alcohol stookte. De eigenaresse verwelkomt je dan ook met een fles Péket, de Luikse jenever. Deze is niet zo sterk. De meeste distillaten worden tot 30 à 32 graden gestookt, maar dat is vaak voldoende om het bij enkele glazen al behoorlijk warm te krijgen.

De vakantiewoning van Ol’ Cor is met bijzonder veel passie en savoir-faire ingericht, klassiek, maar er is geen enkel element dat stoort of niet bij de sfeer past. Het houtwerk, de lampenkappen, het servies, de plaids waaronder je ’s avonds knusse warmte zoekt.  De woning heeft drie slaapkamers en een volledig ingerichte keuken. Biosupermarkt, keurslager en bakker liggen op vijf minuten wandelen.

Slot Reinhardstein

Parkeer de auto aan het meer van Robertville en wandel door een bos vol gladde, okeren blaadjes naar Slot Reinhardstein, dat als een middeleeuwse burcht opdoemt uit de ochtendmist.

Het kasteel werd in 1354 gebouwd en vormde het onderkomen voor de Nesselrodes, de Nassaus en de graven van Metternich. Graaf van Metternich verkocht het kasteel in 1812 omdat Reinhardstein de Franse Revolutie niet of nauwelijks had overleefd. Lanzaam maar zeker was een ruïne ontstaan, diep in de bossen van Oost-België. Het duurde tot 1965, toen professor Overloop als bij toeval het vervallen slot ontdekte en er verliefd op werd. Hij restaureerde het in minder dan achttien maanden tijd met de hulp van lokale ambachtslui.

Monschau

Net over de grens ligt Monschau. Het stadje oogt idyllisch, met historische vakwerkhuizen en diep aflopende daken. Alles bij elkaar is het er een tikje toeristisch, maar dat was dan ook te verwachten. De Duitse gezelligheid is de USP (unique selling proposition, nvdr.) van Monschau. Je verwácht er een klaterende rivier, terrasjes op de meest onmogelijke hoeken en pleinen, en prullaria die daar eigenlijk niet thuishoren. Maar het is het meest dichtbije archetypische stukje Duitsland, en dus willen de mensen erheen. Typisch Duits genieten van worst met aardappelsalade of gebakken forel in blanke botersaus en een glas Bitburger terwijl de schemer zachtjes over Monschau daalt.

Tip

Ook in de Vlaamse Ardennen ontdek je mooie plekjes.

Praktisch

Overnachten De vakantiewoning maakt deel uit van de volledig gerenoveerde vierkantshoeve Ol’ Cor met tal van historische elementen. Boeken kan via Belvilla.
Goed verzekerd Overwin zorgeloos de Hoge Venen met een VAB-Reisbijstand. Geldig vanaf 1 overnachting.

Vorig artikelHoe werkt de schokdemper?
Volgend artikelWat is de Car-Pass en wanneer heb je die nodig?