6 alternatieven voor de treinstaking

Door een treinstaking kan het treinverkeer op dinsdag 10 oktober ernstig verstoord worden. Hoe geraak je toch op je bestemming als er geen treinen rijden? We sommen 6 alternatieven op.

1. Carpoolen

Bij een treinstaking grijpen we vaak terug naar de auto, waardoor het veel drukker wordt op de weg. Maar niet iedereen heeft die optie. Carpoolen lost beide problemen op. Meer mensen in dezelfde auto betekent minder wagens op de baan, en wie geen auto heeft, geraakt zo toch op het werk. Dankzij de handige Carpool-app van VAB en Taxistop kun je gemakkelijk een vrije plaats in je auto aanbieden of een carpoolpartner vinden.

2. Autodelen

Heb je geen wagen en is carpoolen moeilijk, dan kun je kiezen voor autodelen. Met Cambio kun je op 27 verschillende plaatsen in ons land een auto oppikken voor kort of langer gebruik. Als VAB-lid geniet je trouwens een korting op de tarieven. Geen idee hoe autodelen werkt? Je leest het hier!

3. Neem een snipperdag of werk thuis

De meest drastische oplossing om de gevolgen van een treinstaking te vermijden is een dagje vakantie nemen. Al is het voor velen zuur om je weinige vakantiedagen op te souperen voor een staking. Is je baas wat inschikkelijk, dan kun je vragen of thuiswerk een optie is. Sommige grotere (overheids)bedrijven bieden ook de mogelijkheid om te werken op satellietkantoren.

4. Vermijd de spits of bekijk de situatie op de weg

Moet je toch met je eigen wagen de baan op omdat het niet anders kan, probeer dan de spits te vermijden. Let op, tijdens stakingsdagen begint de spits vroeger en eindigt hij later. Jezelf verplaatsen rond het middaguur voorkomt vaak heel wat ellende. Is dat geen optie, bekijk dan voor je vertrekt alvast waar het druk is. Het Vlaams Verkeerscentrum geeft je online een overzicht van de actuele verkeersinformatie. Zo weet je tenminste waaraan je je kunt verwachten.

5. Zoek alternatieve routes

Wil je proberen de drukte op de snelwegen te omzeilen, dan kun je via de routeplanner van VAB een alternatieve route uitstippelen. Het is het proberen waard, maar weet dat je op stakingsdagen niet de enige bent die langs alternatieve wegen op z’n bestemming wilt geraken.

6. Neem de fiets of de bus/tram

Maar liefst 35 procent van de actieve bevolking werkt binnen een straal van 10 kilometer van z’n woning. Zo’n afstand is perfect te overbruggen met de fiets, al dan niet elektrisch. Probeer het eens! Een route van tien kilometer duurt echt minder lang dan je denkt. Moet je een langer traject afleggen, overweeg dan om de bus of tram te nemen, al kan de staking van de socialistische vakbond ook daar voelbaar zijn. Chauffeurs die aangesloten zijn bij die vakbond zullen namelijk niet rijden. Hun collega’s van de christelijke en liberale vakbond wel.

Vorig artikelMet de motor door de file: hoe doe je dat?
Volgend artikelGetest: Opel Crossland X