Minder Mobielen Centrale © Wim Kempenaers

De Minder Mobielen Centrale werkt met vrijwilligers om mensen die – hoe raad je het – minder mobiel zijn te vervoeren. We volgden Peter terwijl hij een dagje rondreed.

Toen Peter met brugpensioen ging, zocht hij een zinvolle invulling voor zijn vrijgekomen tijd. Zijn oog viel op de Minder Mobielen Centrale. Deze organisatie, uit de schoot van Taxistop, draait volledig op vrijwilligers en vervoert mensen die zich anders moeilijk kunnen verplaatsen. Dat kunnen ouderen zijn, maar ook andere mensen met een mobiliteitsprobleem.

Peter helpt anderen graag uit de nood. “Elke dag krijgen we van de centrale een overzicht met alle uit te voeren ritten. Dat zijn vaste ritten die wekelijks terugkomen aangevuld met eenmalige ritten. De centrale belt ons elke keer op om te vragen of we die rit kunnen uitvoeren. Indien ja, dan komt hij mee op de lijst te staan. Kan het niet? Geen probleem, dan gaat de centrale op zoek naar een andere chauffeur.” We trekken eerst naar Michael, één van de vaste gebruikers van de Minder Mobielen Centrale. “Ik breng hem ’s morgens naar het dagcentrum. Het is een lieve gast! Ik heb zelfs een bloemetje van hem gekregen. Dat hangt in m’n auto.” Michael staat al klaar wanneer we arriveren en stapt goedgemutst in de wagen, waar zijn bloemetje aan het dashboard hem mee begroet. Op naar Wuustwezel!

Jij maakt het verschil

Wie zijn al die chauffeurs die zich belangeloos inzetten voor onze maatschappij? “Dat varieert sterk”, zo weet Peter. “Vaak zijn het gepensioneerden, maar iedereen die een dagje vrij heeft tijdens de week of het weekend kan chauffeur worden. Ikzelf voer vijf dagen per week ritten uit. Anderen kiezen ervoor om zich één of twee dagen beschikbaar te stellen. Alle helpende handen zijn welkom. Er zijn steeds minder bruggepensioneerden, dus het aantal potentiële chauffeurs met wat extra tijd slinkt. Laat dit een warme oproep zijn voor iedereen die zich eens vrij kan maken, gepensioneerd of niet. Je krijgt er heel wat dankbaarheid voor terug. Ik bracht eens een man naar het kerkhof die een bloemetje wilde leggen op het graf van zijn vrouw. Op eigen houtje geraakte hij daar niet meer. Op zulke momenten kun jij het verschil maken.” Michael is ondertussen al strips aan het lezen in het dagcentrum, dus wij zetten koers naar de volgende passagier. André doet aan begeleid wonen en gaat wekelijks op bezoek bij zijn zus. Ze gaan naar de markt en eten nadien een pannenkoek. Hij kijkt ernaar uit!

Peter: “Ik bracht eens een man naar het graf van zijn vrouw. Op eigen houtje geraakte hij daar niet meer. Op zulke momenten kun jij het verschil maken.”

Luisterend oor

“Met de vaste mensen bouw je een band op. Je bent weleens het luisterende oor, mensen willen soms hun verhaal kwijt. Ikzelf ben nogal sociaal aangelegd, maar sommige collega’s zijn niet zulke praters. Dat hoeft ook niet, iedereen is anders”, zegt Peter. Wanneer André afgezet is, halen we de laatste passagier van deze voormiddag op. Josée wil na lange tijd nog eens bijkletsen met haar zus in Deurne. “Vroeger nam ik de bus of de tram, maar dat wordt wat moeilijk. Mijn schoonzus raadde de Minder Mobielen Centrale aan. Het is heel aangenaam, je wordt voor de deur afgezet en weer opgehaald”, zo deelt ze haar ervaring. Peters voormiddag zit er zo alweer op. “Vanavond doe ik de toer in omgekeerde richting en breng ik iedereen weer naar huis. In de tussentijd heb ik wat tijd voor mezelf. Morgen ben ik opnieuw op post, maar dan heb ik slechts één rit. Je kunt je eigen schema zo druk of zo rustig maken als je wilt. Dat is het fijne eraan. Je voelt jezelf nuttig, je blijft bezig en je onderhoudt meteen ook je eigen rijvaardigheid. Alleen maar voordelen”, lacht hij.

Wil jij ook vrijwilliger worden?

Wie komt in aanmerking? Iedereen met een eigen wagen en geldig rijbewijs die zich af en toe of op vaste momenten kan vrijmaken.
Vergoeding? Je werkt vrijwillig, maar krijgt wel een vergoeding per afgelegde kilometer om kosten als brandstof te dekken.
Verzekering? Je eigen auto moet een geldige verzekering hebben, maar Taxistop vult die aan met onder andere een omniumverzekering voor de ritten die worden uitgevoerd voor de Minder Mobielen Centrale.
Vrijwilliger worden? Meer informatie vind je hier.

Vorig artikelWandel- en fietsparadijs Wallonië
Volgend artikelOnze favoriete adressen in Durbuy