vliegtuig vliegangst

Vliegangst maakt reizen voor sommigen een ware hel. Je kunt er echter aan werken. Vliegangstcoach Bart Boeckxstaens legt uit hoe.

Wat is vliegangst?

Vliegangst heeft veel facetten. De angst is niet gebaseerd op een werkelijke, levensbedreigende situatie, maar op de gedachte dat er iets mis kan gaan en het vliegtuig zal neerstorten. Net door die angst hoor en zie je dingen die verdacht lijken, waardoor je je nog meer opjaagt. Sommige mensen durven zelf geen vliegtuig in te stappen, anderen doen het wel, maar zitten een hele vlucht met de handen rond de armsteunen geklemd.

Is vliegangst uitzonderlijk?

Zeker niet, zo’n 35 procent van de bevolking heeft een bepaalde vorm van vliegangst. Van een onbehaaglijk gevoel bij turbulentie tot mensen die al een week voor hun vliegreis wakker liggen.

Kun je vliegangst verhelpen?

Iemand met vliegangst help je niet door te vertellen dat een vliegtuig het veiligste transportmiddel is. Dat weet die persoon wel, maar toch durft ie niet te vliegen. Een cursus kan helpen. Daarin leer je eerst waar die angst vandaan komt en hoe angst ons lichaam beïnvloedt. Daarna bestudeer je hoe een vliegtuig in de lucht blijft hangen. Een vliegtuig kan zelfs zonder brandstof nog een heel eind zweven en valt dus niet zomaar naar beneden. Je krijgt naast controle- en verstrooiingstechnieken ook praktische tips, zoals geen koffie drinken om een verhoogde opmerkzaamheid te vermijden. Ook drankjes met prik laat je beter voor wat ze zijn. Ze zorgen voor een onaangenaam gevoel in de buik, waardoor je je minder goed voelt. Een vicieuze cirkel, dus. Met de kennis en tips die gegeven worden, kunnen passagiers zich veel beter voorbereiden op hun volgende vlucht. Een vliegtuig is dan plots niet meer zo onbekend of angstaanjagend. Er zijn ook individuele en meerdaagse groepscursussen. Daarin wordt je tijdens een echte vlucht uitgelegd wat je voelt en hoort. Zelfs kinderen tot twaalf jaar kunnen een coachingprogramma volgen.

Is turbulentie gevaarlijk?

Mensen met vliegangst vinden turbulentie verschrikkelijk. Geen enkele piloot is bang van een beetje turbulentie, dus waarom zou jij dat wel zijn? Turbulentie is als met de auto over een kasseiweg rijden. Het is onaangenaam, meer niet.  Piloten weten vaak op voorhand dat ze door een turbulentiezone gaan vliegen. Als het zo gevaarlijk was, dan zouden ze toch omvliegen, niet? Een vliegtuig kan wel wat verdragen, en van een beetje gewiebel ligt een piloot niet wakker. Bij zware turbulentie zal hij hoger of lager vliegen. Niet omdat het vliegtuig het niet aankan, maar om het comfort van de passagiers te vrijwaren.

Meer info op www.freesky.be.

Vorig artikelHoe vul je het Europese aanrijdingsformulier in?
Volgend artikelNaar de garage: 5 nuttige tips