Het Zwarte Woud is een voor Vlaamse toeristen erg gekende bestemming. Vooral fervente wandelaars en fietsers kunnen zich hier uitleven. Maar wat valt er verder nog te ontdekken?

Het Baumwipfelpfad in Bad Wildbad

Het Baumwipfelpfad is niet alleen een fantastisch klinkend woord, het is ook de nieuwste en grootste lokale attractie van Bad Wildbad in het noorden van het Zwarte Woud. Meer dan een kilometer lang leidt een stevige houten constructie je door het bladerdak. Kinderen kunnen er zich uitleven op allerlei hindernissen, eekhoorns en meesjes zoeken vlak naast het pad naar eten en het parcours eindigt in een veertig meter hoge ronde toren die verbluffende uitzichten over het woud biedt. Pas hier krijg je echt een impressie van hoe groot het bos eigenlijk wel is.

Dineren in de hoofdstad van de gastronomie

Niets doet het vermoeden, maar Baiersbronn – een schijnbaar onooglijke gemeente van 14.000 inwoners – is stiekem de Michelin-hoofdstad van de wereld. Niet minder dan drie restaurants met meer dan één ster vind je hier (2×3 en 1×2). Ter vergelijking: Londen heeft twee 3-sterrenrestaurants en Berlijn geen enkel. Eén van die culinaire toppers ligt in het prachtige Bareiss Hotel: een familieproject dat gaandeweg uitgroeide tot een vijfsterrenpaleis waar dezelfde gasten al generaties lang terugkomen. Wiens portefeuille geen drie sterren trekt, kan in een van de minder chique restaurants van het hotel eten. De Dorfstube werd aangekleed als een typische Duitse herberg en serveert traditionele Duitse gerechten.

Wandeltocht door een ongerept stuk bos

Een jaar of 20 geleden trok een zware orkaan door het Schwarzwald, waardoor heel wat hectaren bos compleet plat geblazen werden. In plaats van alles weer aan te planten, besloot men in een deel van het beschermde nationale park de omgevallen bomen te laten liggen en de natuur haar gang te laten gaan. Vandaag de dag loopt het Lotharpfad hier door een wild en quasi ondoordringbaar oerbos dat er heel anders uitziet dan de vooral aangeplante dennenbossen in de rest van het Zwarte Woud. Het pad zelf is een houten wandelweg die zich door het nieuwe bos slingert, en heel wat mooie uitzichten biedt. Enkel hier ervaar je hoe de Europese bossen er zonder invloed van de mens zouden kunnen uitzien.

Schnaps en wijn proeven in Oberkirch

Oberkirch is een dorp in het westen van het Zwarte Woud dat bekendstaat om z’n vele schnapsstokerijen en wijngaarden. Hier zwalp je zonder problemen via allerlei wandelingen van stokerij naar stokerij. De Grüner Baum distilleerderij van Johannes Müller-Herold is een aangename stop. Johannes vormt de tiende generatie van een familie traditionele schnapsstokers. Hij combineert klassieke smaken met allerlei creatieve nieuwigheden en kruiden. Oberkircher Winzer is dan weer een coöperatie die de druiven van meer dan 500 lokale wijnbouwers verzamelt. Meer dan 3 miljoen flessen per jaar worden hier verkocht, verdeeld over 50 verschillende wijnen.

Bezoek de heimat van de koekoeksklok

Schonach is het hedendaagse mekka van de Duitse koekoeksklok. De grootste koekoeksklok ter wereld staat hier, en het ding werd hier in de 18de eeuw ook uitgevonden. Meer dan 120.000 echte koekoeksklokken per jaar – volledig mechanisch en zonder elektronische componenten – worden hier in een straal van 25 km rond Schonach gemaakt. De beroemdste klokkenmaker is Rombach & Haas. Sinds een aantal jaar worden hier naast de klassieke modellen ook knotsgekke moderne ontwerpen verkocht. Zelfs Merkel komt hier haar staatsgeschenken kopen. Zo kreeg prins William een klokje in de kleuren van de Union Jack en Putin een rode met een grote, zwarte Duitse adelaar op. Zal hij blij mee geweest zijn.

Draai eens aan een kermisorgel

Een erg aparte uitstap is een bezoek aan het Elztalmuseum Waldkirch in het gelijknamige stadje. Hier vind je een hele verzameling historische en moderne draai- en kermisorgels in allerlei maten en gewichten. De gidsen (enkel op woensdag en zondag) zijn erg enthousiast en niet te beschaamd om het hier en daar op een zingen te zetten. Het pronkstuk is een gigantisch orgel uit 1900 waarin een mechanische band al meer dan 100 jaar bewegend allerlei deuntjes op hun instrumenten speelt. Zeker het bekijken waard.

Het Zwarte Woud praktisch

Erheen Met de auto rijd je vanuit Antwerpen of Brussel op een uur of zes naar het Zwarte Woud. Neem op tijd en stond een rustpauze en let (vooral in Frankrijk) op de maximum toegelaten snelheid.

Vervoer VAB-Magazine maakte voor deze reportage gebruik van de nieuwe Ford Edge Vignale en was daar erg blij mee.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in Mokni’s Hotel & Spa in Bad Wildbad, Hotel Lamm Mitteltal in Baiersbronn, Hotel Sonnenhof in Lautenbach en in Gasthof Kreus in Schönwald.

Toeristische info schwarzwald-tourismus.info

Goed verzekerd Vertrek zorgeloos op reis met een VAB-Reisbijstand, vanaf € 88 per jaar of € 111 voor het hele gezin.

Vergeet je Duits milieuvignet niet

Voor heel wat Duitse steden heb je een milieuvignet nodig. Dat kun je online kopen bij VAB.

Meer lezen

De 8 musts van Berlijn.

48u in Hamburg.

Vorig artikelDit is de beste maand om je vakantie te boeken
Volgend artikelGetest: Audi Q8