Hongarije heeft misschien niet de hipster allures van Ibiza of de coole vibes van Bali, kuren zit wel in de genen. Op deze plaatsen doet een vakantie nog echt deugd.

De wellnesscultuur van Hongarije

Hoe kan een land dat ver weg ligt van elke zee of oceaan toch een eigen badcultuur ontwikkelen? Hongarije telt 1600 bronnen en een vierhonderdtal daarvan worden sinds jaar en dag als kuurmiddel ingezet. Wellness is verankerd in het dagelijkse Hongaarse leven en in de nationale aard. Jong en oud, van ranke twintigers tot ruim bemeten bomma’s, laten zich allemaal in één van de hete baden zakken om er pas uren later uit te komen.

Boedapest

Het Széchenyibad

Dit is het grootste kuuroord van Europa en ook het beroemdste en meest herkenbare bad van Hongarije. Een bron van 970 meter diep levert het mineraalrijke water van maar liefst 73,5 graden. Jaren later, toen die ene bron niet voldoende bleek, werd een tweede aangeboord, deze keer op 1246 meter en met een verschroeiende 77 graden. Samen zorgen ze voor een eindeloos aanbod binnen- en buitenbaden met temperaturen die variëren van 18 tot 40 graden.

Het water bevat hoge hoeveelheden calcium, magnesium, sodium en sulfaat en verlost je zo van spierongemakken, artritis en gewrichtpijnen. Laat de vlieguren verdampen en ga direct van de luchthaven naar Széchenyi. Je bagage kan in privécabines opgeborgen worden.

Gellért

Aan de andere kant van de Donau ligt het residentiële deel van de stad, Buda. Hier ligt nog zo’n kuurinstituut te pronken: Hotel Gellért met zijn thermale baden. Het is hier ook een tikkeltje minder druk. Wel iets duurder dan Széchenyi in Pest en dus met minder locals. Gellért is ook wat kleiner, twaalf baden zowel binnen als buiten. Maar wathet inlevert aan vierkante meters maakt het goed met zijn imposante Moorse stijl en mooie middernachtsblauwe nuances.

De bron van eeuwige jeugd in Hévíz

Hévíz telt maar 5000 inwoners, drie straten, maar wel toeristen uit 43 landen. Het verhaal gaat dat een hoopvolle non uitvoerig bad tot Maria om een gebrekkig kind te genezen. En zie, een bron ontsprong, er ontstond een meer en de dampende modder wist het kind te genezen. Een mooie fabel, maar feit is dat het Balatonmeer er ligt en tjokvol deugddoende sulfer, radium en mineralen zit. De bron spuwt 410 liter water per seconde, waardoor het water om de 72 uur volledig ververst is.

Om gebruik te maken van die genezende eigenschappen moet je een zwemband huren om in het warme water tussen de waterlelies te dobberen tijdens sessies van twintig minuten, afgewisseld met relaxen op de ligweide. Enkele meters verder wacht hotel Europafit met een mineraalbad en tal van wellnessbehandelingen. Kinderen mogen de spa niet in, maar ze logeren tot hun veertiende gratis in het hotel en amuseren zich met een Vlaams animatieprogramma. Dubbel relaxen dus.

Luxueus kuren in Sárvár

Nog verder westwaarts ligt Sárvár en vijfsterrenhotel Spirit Hotel. Het hotel heeft zijn eigen minerale bron, een spa van 10.000 m² en 22 baden, het ene nog warmer dan het andere. Van een olympisch bad onder een glazen koepel over een heerlijk warm thermaal bad tot een mysterieuze Moorse binnenplek. Het Spirit Hotel doet niet aan ingetogen luxe, maar kiest resoluut en ongegeneerd voor blingbling. More is hier more, en dan mag het zelfs nog een beetje meer zijn.

Nog wat cultuur?

Esterházy paleis

Overdag cultuur en ’s avonds opkikkeren in de spa van je luxehotel. Een heerlijke combinatie. Bezoek zeker het 18de-eeuwse Esterházy paleis, opgetrokken door Miklós of Nicolaas Esterházy om een eigen Versailles te bouwen. Componist Haydn spendeerde hier 24 jaar in dienst van de familie en ’s zomers schalt Hayden hier opnieuw door het huis.

Fertő

Op de Oostenrijkse grens ligt Fertő, een immens meer en nationaal park. Dezer dagen Unesco-werelderfgoed, in communistische tijden een grimmig grensgebied. Het is vandaag amper nog voor te stellen. Langs het houten staketsel duiken tal van paalwoningen op en met een beetje verbeelding waan je je in Tahiti. Gemiddeld is het meer ongeveer één meter diep. Het zorgt voor grappige taferelen tijdens de jaarlijkse wedstrijd waarbij men probeert het meer al zwemmend over te steken.

Praktisch

Erheen Met Ryanair en Wizzair vlieg je goedkoop en rechtstreeks vanuit Charleroi naar Boedapest.

Overnachten VAB-Magazine verbleef in het wondermooie Continental Hotel in Boedapest (www.continentalhotelbudapest.com), het familiale Europafit Hotel in Héviz (www.europafit.hu) en het luxueuze Spirit Hotel in Sárvár (www.spirithotel.hu).

Munteenheid Hongaarse forint

Documenten Hoewel Hongarije niet de euro gebruikt, is het land wel lid van de EU en de Schengenzone. Je Belgische identiteitskaart meenemen, is dus voldoende.

Goed verzekerd Ga zorgeloos wellnessen in Hongarije met een VAB-Reisbijstand. www.vabreisbijstand.be

Toeristische informatie www.gotohungary.com

Vorig artikel48u in Hannover
Volgend artikelDe geschiedenis van Mazda