© Water-rAnt

Het leven volgt dan wel weer zijn vertrouwde septemberritme, soms zorgt de zon nog voor een zomerse tinteling. En met deze tips in eigen land rek je die vakantiesfeer nog even!

Terras met uitzicht

Altijd goed voor een unieke sfeer: een hapje, sapje of cocktail op een bijzonder terras. In Gent geniet je van een laat vakantiegevoel op het fraaie zomerterras van De Vooruit. In Antwerpen kun je tot eind oktober het dak op van BBQ-restaurant Black Smoke in brouwerij De Koninck. Ook leuk: aan de balie van het MAS in Antwerpen zijn gratis picknickdekens te verkrijgen om op het terras van het museum je proviand op te eten.

Expo tussen de duinen

De zee zorgt altijd voor vakantiegevoel, ook midden in de duinen. Op het terras van het vernieuwde bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne kun je na je wandeling pauzeren met uitzicht op de ecovijver en het duinenlandschap. Onlangs werd in dit centrum de nieuwe vaste tentoonstelling Sea Change geopend, die verschillende aspecten van de Noordzee belicht, van biodiversiteit en trekvogels tot wrakken en vervuiling. Tot half december is de toegang gratis.

Als muziek in je oren

Ook een stadsfestival is een fijne manier om een vervolg aan je vakantiebeleving te breien: op 14 september vormt de Gentse binnenstad weer het toneel voor OdeGand, een bruisend event rond klassieke muziek. Een dag later kun je je in de stad ook laten verrassen door een soundscape van zangkoren met City of Ear. Beide events horen bij Gent Festival, dat tot begin oktober een reeks concerten programmeert. Mis ook de Nacht van de Verbeelding op 4 oktober niet, wanneer musici, schrijvers, denkers, dansers en kunstenaars het Gentse Citadelpark inpalmen.

Duik in de maritieme wereld

Benieuwd naar oude stoomschepen, zeilboten die tot de verbeelding spreken en andere scheepsmodellen? Droom van verre horizonten op Water-rAnt, van 27 tot 29 september aan het Eilandje in Antwerpen. Tijdens dit gratis evenement kun je honderd authentieke schepen zien en vaak ook bezoeken. Verder zijn er demo’s van oude scheepsambachten en rondvaarten tot aan de droogdokken. Ook leuk met de kinderen!

Vlaamse Meesters in eigen land

Tot 30 september kun je in Vlaanderen echte parels ontdekken, zoals je dat meestal alleen maar in het buitenland doet. Op 45 verborgen plaatsen in Brussel, Antwerpen, Gent en kleinere steden – van Nieuwpoort tot Bocholt – kun je dankzij Vlaamse Meesters in Situ in kerken, kapellen, begijnhoven, kloosters, burchten en stadhuizen meesterwerken uit de Vlaamse schilderkunst van de 15e tot de 17e eeuw gaan bewonderen.

Sleurhutten keuren

De beste manier om je reiskoorts niet te laten wegglippen, is nieuwe plannen maken. Droom je van een roadtrip met een camper of caravan? Van 3 tot 7 oktober kun je in Brussels Expo inspiratie opdoen tijdens Mobicar ’19. Op de beurs zijn niet alleen de nieuwste modellen motorhomes en caravans te zien, maar ook allerlei kampeeraccessoires.

Rondje reuzenrad

Metropolen als Londen en Wenen hebben er een, maar in eigen land kun je normaal alleen op een winterkermis een rit op een reuzenrad maken. Brussel maakt dat je niet zo lang hoeft te wachten: nu al kun je op het Poelaertplein dat wonderlijke miniavontuur hoog in de lucht beleven. Het reuzenrad blijft er tot 19 november staan.

Het leven in Madagaskar© Marie Monsieur

Een indringende kijk op het leven van gewone mensen in Madagaskar krijg je op de foto-expo Misaotra van journaliste & fotografe Marie Monsieur, tot 26 oktober in Mechelen. Zij reisde mee met Dokters van de Wereld, die er dankzij een gratis operatie tientallen mensen met brandwonden, een hazenlip of tumor een nieuw leven van sociale aanvaarding schonk. Marie’s intieme en ontroerende foto’s worden verkocht; de opbrengst gaat integraal naar de ngo.
Expo bij DE BORGHT (winkel) en Stassart11 (restaurant). Check de openingsuren online.

Vorig artikelPlan nu al jouw verlengde weekends!
Volgend artikelGetest: Skoda Scala