Moederdag

Deze zondag is het weer Moederdag. Zin om er een leuke uitstap van te maken, waar jullie allemaal – je mama/echtgenote voorop – volop van genieten? Wij verzamelden 15 originele ideeën op maat van jouw gezin!

Omdat elke familie verschilt in interesses maar ook in leeftijden, selecteerde de redactie de leukste tips voor Moederdag, afgestemd op jouw gezinssituatie. Maak er een leuke uitstap en een bijzondere Moederdag van!

Moederdag voor mama’s met jonge kinderen

Leuk voor iedereen: een uitstap naar een groendomein met veel speelmogelijkheden en een zalig terras. Zo biedt het prachtige kindvriendelijke provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw avontuur en natuurbeleving; er is een speeltuin en bistro. Het bos van de Averegten in Heist-op-den-Berg lonkt dan weer met een natuurspeelplaats, terwijl je kunt bijtanken in het Boshuis. En in Diksmuide ging onlangs de IJzerboomgaard open met een speelzone, kinderboerderij, zelfpluktuin en café.

Jullie dagje aan zee wordt extra leuk dankzij de ‘uitwaaier’: een bundel familiespelletjes die je op het strand, op de dijk of aan een tafeltje in het restaurant kunt spelen. Deze nieuwe ‘uitwaaier’ geeft je ook tips om het beeldenpark van Beaufort speels te (her)ontdekken. Gratis af te halen bij de toeristische diensten.

Een boottocht voelt al gauw als een bijzondere traktatie. Wat dacht je van een rondvaart op de Schelde naar het mooie dorpje Sint-Amands en tot Rupelmonde? Kan met Rivertours vanuit Temse. In Antwerpen biedt de Flandria culinaire cruises aan: tochten door de haven met ontbijt, brunch, lunch of een candlelightdinner.

Moederdag voor mama’s met tieners

Perfect voor mama’s die geen zin hebben om te koken of in een overvol restaurant te zitten: sluit je uitstap af op een hip foodtruckfestival. In Sint-Niklaas kun je, na een wandeling door het mooie Romain De Vidtspark, naar het HAPfestival. Of ga op ontdekking in het Nationaal Park Hoge Kempen. Na afloop kun je bijtanken in As op het bruisende belevingsfestival Sma(a)k, met muziek en theater. Beide foodfestivals starten vanaf 12 uur.

Samen ervaar je de edgy kant van kunst, met flarden humor en popcultuur, in de grote tentoonstelling van Wim Delvoye in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. De expo toont nieuw werk, samen met oude meesterwerken uit de museumcollectie.

Toch maar gaan shoppen? In sommige steden of wijken zijn de winkels elke zondag open, dus ook op moederdag. Dat is zo in alle kuststeden, met Oostende, Knokke-Heist en Nieuwpoort voorop. Ook veel winkels in de toeristische wijk rond de Grote Markt van Brussel en in de Antwerpse Hoogstraat en Kloosterstraat zijn open.

Moederdag voor mama’s met volwassen kroost

Moederdag is ideaal voor een citytrip in eigen land. Combineer je bezoek aan een topmuseum met de ontdekking van een stad. Kies bijvoorbeeld voor Mechelen. Op 12 mei kun voor het laatst gaan kijken naar de expo van beeldhouwster Berlinde De Bruyckere in het fraaie Museum Hof van Busleyden. Werk van andere straffe vrouwen zie je in het Modemuseum Hasselt. De tijdelijk expo is helemaal aan vrouwelijke modemakers gewijd. Of maak er een dagje Luik van. In La Boverie bewonder je meesterwerken uit de schilderkunst, van de renaissance tot de avant-garde.

Samen wegdromen, fantaseren en herinneringen ophalen kan ook op een antiek- of brocantemarkt. In Brussel kun je elke dag, ook op zondag, naar de ‘vlooienmarkt’ op het Vossenplein en in Gent vindt de prondelmarkt elke vrijdag, zaterdag en zondag aan Bij Sint Jacobs plaats. Geen vaste markt, maar wel op 12 mei: vintage brocanterie op de Grote Markt in Lier.

Previous articleWat is jouw ideale motor voor woon-werkverkeer?
Next articleZo bescherm je je huid tegen de zon