Zo bescherm je je huid tegen de zon

Deze week is het Huidkankerpreventieweek, en die preventie blijkt nog steeds nodig. Huidkanker is namelijk de meest voorkomende kanker in ons land. Met deze tips bescherm je je huid tegen de zon!

Met hun jaarlijkse Huidkankerpreventieweek wil Euromelanoma de aandacht vestigen op het belang van een goede bescherming tegen de zon. Huidkanker is namelijk de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker in België. Hoewel 93% van de Belgen beseft dat te veel zon schadelijk kan zijn voor de gezondheid, beschermt amper 6% zich het hele jaar door. Jaarlijks komen er in ons land bijna 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij, en die cijfers zijn alarmerend. Daarom enkele belangrijke tips om jouw huid te beschermen en zo huidkanker te voorkomen.

1. Vermijd onnodige blootstelling aan de zon

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ alvast een belangrijke raad: zoek waar mogelijk de schaduw op en vermijd vooral op de middag de zon. En dat geldt niet alleen op vakantie, maar ook thuis.

2. Draag beschermende kleding

Je beschermt je huid nog het best door ze te omhullen met kleding. Draag donkere kleding, gemaakt van een dicht geweven textiel, die op z’n minst je schouders bedekt. Ook een pet of hoed met een brede rand en een UV-beschermende zonnebril kunnen een groot verschil maken.

3. Gebruik zonnecrème

Het is van belang om altijd goed te smeren, en dat ook zeker in het voorjaar, wanneer je huid nog niet veel zon heeft gezien. Voor een optimale bescherming gebruik je je zonnecrème het best niet té lang nadat je de tube geopend hebt. Na zo’n jaar neemt de werking stilaan af. Je hoeft de zonnecrème niet weg te gooien, maar denk eraan om iets vaker te smeren. Doe je meer dan twee seizoenen met één tube? Dan heb je te weinig gesmeerd. Kies een crème met een hoge factor (minstens 30, voor het gezicht zelfs beter 50) die beschermt tegen zowel UVA als UVB-licht.

Kun je verbranden in de auto/achter glas?

Nee, maar ook dan blijft de zon schadelijk voor je huid. Glas filter het UVB-licht dat je doet verbranden, maar niet het UVA-licht. Een teveel aan UVA-licht werkt huidveroudering en ook huidkanker in de hand. De ziekte komt dan ook vaak voor bij piloten, die urenlang boven de wolken in de zon vliegen. Kijk daarom op de bus zonnecrème goed na of hij ook beschermt tegen UVA-licht, want dat is niet standaard het geval.

Moet je je opnieuw insmeren na een zwembeurt, ook al is de zonnecrème waterproof?

Ja en nee. De chemische filters in een waterproof zonnecrème zetten zich vast in de hoornlaag van je huid en blijven daar iets langer zitten. Maar na een uur of twee zijn die wel weer weg. Ben je maar kort in het zwembad gedoken, dan hoef je je niet meteen opnieuw in te smeren. Blijf je lang in het water, dan doe je dat beter wel. De algemene regel is: smeer om die vier uur in normale omstandigheden, en om de twee uur als je in het water zit of hevig zweet tijdens het sporten.

4. Bescherm kinderen extra goed

Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon en lopen het grootste risico op langetermijnhuidschade. Natuurlijk moeten kinderen buitenspelen, maar zorg ervoor dat ze steeds goed beschermd zijn en zeker niet verbranden. Voor jonge kinderen kan het interessant zijn om een zonnecrème met enkel fysische en geen chemische filters te kiezen.

Meer weten over het beschermen van je huid?

Op de website van Euromelanoma vind je nog veel meer info over huidkanker en de bescherming van je huid. Twijfel je over welk type zonnecrème jij het best gebruikt, vraag dan raad aan je arts of apotheker.

Vorig artikelDe perfecte uitstap voor Moederdag
Volgend artikelBrussel door de bril van de fietser