mooiste wandeling

VAB-Magazine koos tien wandeltochten uit evenveel provincies. Trek er eens op uit en ontdek hoe mooi ons eigen land kan zijn!

De redactie van VAB-Magazine selecteerde tien wandeltochten, één wandeling per provincie. Sommige heb je misschien al bewandeld, andere wachten om ontdekt te worden! Uit de tien wandelingen kozen de lezers van VAB-Magazine hun drie favorieten. De wedstrijd is dus afgelopen, maar ze zijn alle tien uiteraard de moeite om te doen! Zet je stapschoenen al maar klaar.

1. Provincie Waals-Brabant

In de voetsporen van Napoleon

Combineer je graag een wandeling door de natuur met een duik in de geschiedenis? Dan is het parcours in Waterloo je op het lijf geschreven. Zo kan je onderweg de 226 trappen beklimmen naar de beroemde Leeuw. Boven word je beloond met een prachtig 360° panorama. Stop bij de zuil die aan Victor Hugo is opgedragen en aan het Gordon-monument. Ook de boerderij La Haye Sainte is interessant. Deze vierkantshoeve speelde een belangrijke rol speelde tijdens de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815. Verder vermeldenswaard is het klooster van Fichermont, waar Sœur Sourire leefde.

 • Startpunt: kruispunt tussen de Chaussée de Charleroi en de Route du Lion in Waterloo, tegenover het monument dat opgedragen is aan de Belgen (Chaussée de Charleroi 611)
 • Afstand: 14 km
 • Bewegwijzering: er is geen bewegwijzering, maar je kan zonder problemen het plannetje volgen dat op de website staat

Ontdek de route hier.

2. Provincie Vlaams-Brabant

Koninklijke wandeling in Tervuren

Tijdens deze bosrijke wandeling maak je een reis rond de wereld. Je verkent een stukje van het Zoniënwoud, dat met zijn 4.421 ha het grootste bos van België is. Je stapt langs koninklijke dreven, mooie grasvelden en exotische bomen. Het arboretum van Tervuren werd in 1902 aangelegd om aan de wensen van koning Leopold II tegemoet te komen. Er staan maar liefst 700 boomsoorten.

 • Startpunt: parking Vlaktedreef (weg van Tervuren naar Jezus-Eik)
 • Afstand: 7,5 km
 • Bewegwijzering: groene houten palen

Ontdek de route hier.

3. Provincie Henegouwen

Op wandel in het land van de heksen

Pays des Collines is een heuvelachtige regio met prachtige vergezichten. Deze wandeling leidt je door een gevarieerd landschap van bossen en weiden. Je wandelt langs kleine landwegen en de RAVeL des Collines. Langs deze voormalige spoorlijn kom je enkele leuke kunstwerken tegen. Aarzel niet een heerlijk biertje te degusteren op het terras van Brasserie des Légendes, de brouwerij van de heksen, met bieren als de Quintine en de Hercule.

 • Startpunt: Maison du Pays des Collines, Ruelle des Ecoles 1, Ellezelles/Elzele
 • Afstand: 8 km
 • Bewegwijzering: knooppunten 15 – 12 – 82 – 10 – 40 – 18 – 85 – 49 – 84 – 20 – 19 – 41 – 24 – 15

Ontdek de route hier.

4. Provincie Namen

Kunstwandeling in de Condroz

De Vallei van de Smaken ligt in het hart van de Condroz, aan de rand van de Ardennen. In deze streek kan je genieten van allerlei lekkernijen en gastronomische specialiteiten, schattige dorpen en kastelen uit ver vervlogen tijden. In het dorpje Gesves kan je al dit moois nu combineren met kunst. Je wandelt door een schitterend landschap met weidse vergezichten. Onderweg kom je Land’Art kunstwerken tegen van artiesten uit diverse landen. De werken blijven een zestal maanden staan.

 • Startpunt: Rue du Haras 16, Gesves
 • Afstand: 12,4 km
 • Bewegwijzering: bordjes met rood vierkantje + Fête de Mai

Ontdek de route hier (Boucle Fête de Mai 2018).

5. Provincie Luxemburg

Sportieve wandeltocht in La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne is de ‘parel van de Ardennen’. In deze wandeling door de Ardense wouden zitten flink wat kuitenbijters. Je start in het centrum met een fikse beklimming. Op de top van Bon Dieu de Maka word je beloond met een prachtig uitzicht op het feodale kasteel en de Ourthe-vallei. Nood aan afkoeling? In het dorpje Maboge kan je een verkwikkende plons maken in de Ourthe. De wandeling gaat verder naar het gehucht Borzée, waar je jezelf kunt verwennen bij crêperie Le Clos René. De terugkeer naar La Roche-en-Ardenne gaat langs de Croye de Broye en de Corniche du Deister.

 • Startpunt: toeristische dienst, Place du Marché 15, La Roche-en-Ardenne
 • Afstand: 13,6 km
 • Bewegwijzering: rode bordjes

Ontdek de route hier.

6. Provincie Luik

‘Promenade des Artistes’ in Spa

Spa straalt opnieuw de grandeur van weleer uit. Je start met een flinke klim richting Fagne de Malchamps. Daarna wandel je door het arboretum van Tahanfagne, het verste punt. Hier volg je een kronkelend pad langs een riviertje naar beneden. Dit pad is bekend als de ‘Promenade des Artistes’. Zo daal je de berg af om terug in het centrum van Spa te komen. Onderweg passeer je de Pouhon Delcor. Aan deze bron kan je je even verfrissen en uitrusten op een bankje.

 • Startpunt: toeristische dienst, Rue Delhasse 17, Spa
 • Afstand: 7,2 km
 • Bewegwijzering: blauwe bordjes

Ontdek de route hier.

7. Provincie Limburg

Wandelen door de Sahara

De Sahara in het Limburgse Lommel doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook heidestroken, geurende naald- en loofbossen en helderblauwe meertjes. Op en rond het water hebben heel wat vogels een thuis gevonden. Bekijk je graag de Sahara vanuit de hoogte? Beklim dan zeker de 30 meter hoge uitkijktoren! Wil je languit luisteren naar het ruisen van de wind of genieten van de zon? Dat kan vanuit een hangmat, die je gratis kunt ontlenen aan de balie van evenementenhal De Soeverein.

 • Startpunt: De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel
 • Afstand: 12 km
 • Bewegwijzering: rode bordjes

Ontdek de route hier.

8. Provincie Antwerpen

Stiltepad in Weert

In onze drukke tijden is stilte een zeldzaam goed geworden. Op het Stiltepad in Weert hoor je vooral vogels en het ruisen van het riet langs de Scheldedijk. Je start aan de kerk van Branst en gaat de Benedenstraat in. Honderd meter verder zie je op je rechterkant het doorver­wijsbord naar knooppunt 49. Daarna volg je de bordjes met wandelknooppunten. Onderweg kan je uitrusten in een van de hangmatten of iets drinken in een gezellig cafeetje.

 • Startpunt: kerk Branst (kruispunt Luipegem/Branststedreef)
 • Afstand: 8,4 km
 • Bewegwijzering: knooppunten 49 – 48 – 47 – 45 – 44 – 23 – 24 – 46 – 47 – 48 – 30 – 31 – 32 – 49

Ontdek de route hier.

9. Provincie Oost-Vlaanderen

Langs de Oude Kale in het Meetjesland

Op een boogscheut van Gent ligt een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland, de Oude Kale. Je wandelt door bloemrijke hooilanden, langs rijen knotwilgen en sloten. Je kan je moeilijk voorstellen dat de Oude Kale ooit een concurrent van de Leie was. Tegenwoordig is het gewoon een beek. Tijdens de wandeling passeer je de witte Van Vlaenderensmolen en talrijke kastelen in het centrum van Merendree.  

 • Startpunt: kerk Merendree (Nevele)
 • Afstand: 7 km
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden Oude Kalevalleiroute

Ontdek de route hier.

10. Provincie West-Vlaanderen

Wandelen in de duinen

Deze wandeling neemt je mee langs de Franse grens doorheen het Westhoek natuurreservaat, dat 340 ha groot is. In het oudste reservaat van Vlaanderen grazen konikpaarden, hooglandrunderen en shetlandpony’s. Je passeert de geklasseerde Dumontwijk met zijn typische cottages. Hou je van kunst? Maak dan af en toe een klein ommetje om de artistieke creaties van Beaufort te ontdekken. Zo kan je in de omgeving van knooppunt 12 een levensgroot bronzen beeld van een edelhert zien opdoemen.

 • Startpunt: Bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne (knooppunt 18)
 • Afstand: 15,9 km
 • Bewegwijzering: knooppunten 18 – 17 – 16 – 2 – 59 – 3 – 11 – 10 – 9 – 8 – 4 – 5 – 6 – 15 – 14 – 18

Ontdek de route hier.

Liever fietsen?

VAB-Magazine organiseerde ook de verkiezing van de mooiste fietsroutes van het jaar. De tien geselecteerde fietsroutes ontdek je hier, met podiumplaatsen voor West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg.

Vorig artikelMerknaam Sunjets verdwijnt
Volgend artikelVAB vraagt actieplan om kop-staartaanrijdingen te vermijden