Wandelroute Schulensmeer

De oevers van het Schulensmeer zijn een oase van rust. Tijdens deze mooie wandelroute in één van Vlaanderens grootste natuurgebieden geniet je van weidse vergezichten, de plantenrijkdom en een uitzonderlijke vogelpopulatie.

Wandelroute Schulensmeer praktisch

Afstand 7 km

Start natuur- en sportcentrum Schulensmeer in Linkhout

Bewegwijzering oranje kruisje

Parcours veldwegen, modder mogelijk na regenweer

Voor wie? Een wandelroute voor iedereen.

Wat meenemen? laarzen of waterdichte wandelschoenen

Kaart Schulensbroek, voor € 2,5 te koop in het bezoekerscentrum of op rlh.be/webwinkel, of downloaden via natuurpunt.be/schulensbroek

Meer info schulensmeer.be

Wandelroute Limburg Schulensmeer kaart

De natuur regeert

Je start aan het natuur- en sportcentrum Schulensmeer. Beklim zeker de uitkijktoren. Er loopt een boeiende tentoonstelling over de fauna en flora in de omgeving. Ooit was het Schulensbroek – gelegen tussen Diest en Hasselt – een groot natuurlijk overstromingsgebied, gevormd door de samenvloeiing van vijf rivieren. In de jaren 70 werd voor de aanleg van de snelweg een grote put gegraven. Zo ontstond het Schulensmeer. Natuurpunt beheert ongeveer 400 hectare in het gebied.

Knuppelpad

Met je rug naar het gebouw volg je het kleine pad rechts, langs het meer. Eerst passeer je enkele bootjes, daarna ga je links aan de doorvoersluis. Je wandelt over een knuppelpad. Wat verder zie je het binnenbekken en het zanddepot. Hier was vroeger een enorme zandvoorraad opgeslagen. Riet heeft deze zone ingepalmd. Je komt geruisloos in de pijpenkop. Wie op de kaart kijkt, zal direct begrijpen waar de naam vandaan komt.

De herder en zijn schapen

Vanop de dijk heb je een prachtig uitzicht op het broek en het meer. Je wandelt tussen de schapen. Wie weet kan je wel een praatje slaan met de herder? Je komt aan het strandje, een brede en lange slik- en zandstrook. Hier zijn heel wat steltlopers te bewonderen. Aan je rechterkant zie je opnieuw een wachtbekken, het buitenbekken. Het is gecreëerd om extra wateroverlast op te vangen.

Tussen de Demer en het Schulensmeer

Je verlaat de dijk en stapt tussen de weilanden. Het meer is hier op zijn smalst. Op het einde van het meer maak je een U-bocht. Aan je rechterkant kabbelt de Demer. Links genieten de vissers van de rust van het meer. Het einde van de wandeling komt in zicht. In brasserie ’t Vloot kun je een hapje eten of iets drinken. En bekomen van zoveel schoonheid!

Meer wandelroutes langs het water?

Ontdek ze hier!

Vorig artikelWandelroute Diksmuide: De Wandrilleroute
Volgend artikelWandelroute Den Haag: langs het strand