Wandelroute Diksmuide

Een knappe wandelroute door het hinterland van Diksmuide, langs de IJzer en de Handzamevaart. Neem een duik in de geschiedenis.

Wandelroute praktisch

Afstand 12,8 km

Start Sint-Wandregisilius (Wandrille) kerk van Beerst

Bewegwijzering zeshoekige bordjes

Parcours verharde wegen, af en toe een veldwegje

Voor wie? geschikt voor families

Wat meenemen? goede stapschoenen

Kaart Wandrille Wandelroute Diksmuide, voor € 1 bij Toerisme Diksmuide of hier downloaden.

Wandelroute Diksmuide kaart

Vertrek

Je start aan kerk van Beerst en volgt een wirwar van wegjes. Al snel heb je een mooi uitzicht op ‘Beerstblote’ en op de torens van Diksmuide en het IJzermonument. Aan de IJzer ga je linksaf.

De IJzer

Tijdens WOI stond alles hier onder water. De drie hoeves over de IJzer en de oude petroltanks waren bezet door de Duitsers. Zo’n halve kilometer verder lagen drie vooruitgeschoven Belgische stellingen. Aan de overkant ligt ook de Dodengang, waar duizenden soldaten jarenlang in de loopgraven vochten.

Diksmuide

Je stapt Diksmuide binnen en passeert de oude bloemmolens, de plezierhaven en het Begijnhof. De begijntjes verdienden onder andere de kost met het wassen en bewerken van wol, lakens en linnen. Je kunt hier de Stadslink volgen, een wandelcircuit van 2,9 kilometer door het historische centrum. Zestien panelen dompelen je onder in de sfeer van weleer. Zo ontdek je de meest pittoreske hoekjes en terrasjes. Bij het historische postgebouw vervoeg je weer de Wandrilleroute.

Ecologisch wandelgebied

Via de Oostendestraat kom je in het gehucht De Keizerhoek. Langs de Handzamevaart is de kans groot dat je reigers ziet. Ooit was dit een drukbevaren waterroute. De koopwaar werd op platte schuiten getransporteerd. Wat verder kom je in de Handzamevallei, een ecologisch gebied waar je de stilte bijna hoort. Tussen de akkers wandel je tot aan de Beerststraat. Wat verder neem je een landweg links naar het Hof ter Beerst. Voor de bocht neem je de kerkwegel rechts. Je stapt over de Camardebeek en door een weide om zo bij je startpunt aan te komen.

Meer wandelroutes langs het water?

Ontdek ze hier!