toegankelijke wandelroutesLieven Geuns

Wandelen met een kinderwagen of een rolstoel ligt niet altijd zomaar voor de hand. Zonder hindernissen een frisse neus halen en genieten van de natuur? Speciaal voor jou selecteerden we in elke Vlaamse provincie een toffe wandeling waar je perfect kunt stappen met wielen.

Vlaams-Brabant

Pepijnwandeling – 9 kilometer

Je startpunt ligt aan de archeologische site Sinte Gitter. Hier was eertijds het domein van Pepijn van Landen, Frankisch hofmeier in de vroege middeleeuwen. Je wandelt door de Getevallei langs open velden en over verharde paden waar je flink kunt doorstappen. Onderweg tref je enkele opmerkelijke haltes. Zo passeer je in Overwinden de voortuin van de pastorie met een heuse Lourdesgrot. Wat verderop op de grens met Racour zie je het oude station, vandaag uitgebaat als vakantieverblijf. Je kunt er zelfs logeren in een gerenoveerde treinwagon. En in de verte naast je pad heb je de platte tombe van Waasmont, een imposante Gallo-Romeinse tumulus van elf meter hoog met een diameter van zowat veertig meter.

STARTPUNT Site Sinte Gitter, Raatshovenstraat z/n in Landen

BEWEGWIJZERING Thematische zeshoekige bordjes met rode opdruk

PRAKTISCH Klik door voor gedetailleerde info

 

Limburg

Vlinderwandeling Kattenbos – 2,2 kilometer

Op maat van het jonge volkje! De naam van de wandeling dekt helemaal de lading. Kinderen maken onderweg spelenderwijs kennis met de verschillende stadia van een vlinder: van eitje naar rups, van rups tot pop en van pop tot vlinder. De route loopt door het bos langs een kronkelend en volledig verhard wandelpad met onderweg heel wat speel- en belevingselementen, telkens vergezeld van een educatieve toelichting en opdrachtjes op kindermaat. Zo ontdekken ze onder meer een uitvergrote en bespeelbare rups in het landschap, de vlinder in de cocon of een echte vlinder die hen meeneemt in haar vlucht. Allemaal kindvriendelijke ervaringen die de levensloop en -cyclus van de vlinder toonbaar maken. 

STARTPUNT Zandstraat in Lommel (100 meter voorbij de molen), langs de weg Leopoldsburg-Lommel

BEWEGWIJZERING Zeshoekige borden met groen rechthoekig vlak

PRAKTISCH Klik door voor gedetailleerde info

 

Antwerpen

Reuze Rollerpad, te combineren met zoektocht Slapende Reus – 0,9 kilometer, gecombineerd met 6 kilometer

Het Reuze Rollerpad is een avontuurlijke, drempelvrije bosweg in het groen. Je wordt geleid naar een uitzichtpunt waar je de sprookjesachtige luchtwortels op de zandvlakte van Kabouterberg kunt bewonderen. Er is wel een hellingsgraad, rolstoelgebruikers kunnen mogelijk een extra duwtje gebruiken. Je kunt de wandeling combineren met de zoektocht naar de Slapende Reus. Die queeste loopt over heuvelachtig terrein met een bosondergrond en is minder haalbaar voor rolstoelen of stadsbuggy’s met kleine wielen. En de reus? Die ligt diep in het bos onder het zand. Hij slaapt onder de gigantische heuvel waar je over loopt. Je ontdekt zijn sporen in het landschap. Naar verluidt kun je hem niet alleen zien, maar ook voelen, horen en ruiken.  

STARTPUNT Ingang Kabouterberg, Kabouterstraat 2 in Kasterlee

BEWEGWIJZERING Reuze Rollerpad knooppunten 74 – 60 – 16 – 74; Slapende Reus knooppunten 74 – 16 – 15 – 13 – 14 – 80 – 84 – 83 – 150 – 85 – 10 – 86 – 82 – 12 – 152 – 16 – 74

PRAKTISCH Download de brochure

 

Oost-Vlaanderen

Donkmeer wandelroute – 5 kilometer

Deze aangename wandellus leidt je helemaal rond het Donkmeer in Berlare. Vlak bij je startpunt aan het onthaalcentrum staat bovenop een zandheuvel de mooie Bareldonkkapel, uitkijkpost voor de Vlaamse opstandelingen tijdens de Boerenkrijg. Daarnaast ligt een bedevaartommegang met stakapelletjes en een calvarieberg met levensgrote beelden. Op een eilandje in het meer zie je verderop de Eendenkooi, waar vroeger eenden werden gevangen voor de keukens van welgestelde burgers. Bij de botenverhuur kun je je laten overzetten. Je wandelt voorbij De Turfsteker, een beeld ter nagedachtenis aan de lokale turfstekers zonder wier noeste arbeid dit meer er nooit was geweest. Eer hen door je glas te heffen op een van de wenkende terrassen.

STARTPUNT Donklaan 90 in Berlare

BEWEGWIJZERING Knooppunten 8 – 1 – 2 – 9 – 8

PRAKTISCH Klik door voor gedetailleerde info

 

West-Vlaanderen

Erfgoedwandelroute Damme – 3,2 kilometer

Damme is de geboorteplaats van Tijl Uilenspiegel, althans volgens schrijver Charles De Coster. In de middeleeuwen was het stadje de voorhaven van Brugge, later een militaire vesting in de oorlog tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden. Vanaf de achttiende eeuw keerde de rust terug, maar de geest van Uilenspiegel bleef er rondwaren. Deze wandeling neemt je mee langs de sporen van de geschiedenis. Je komt langs het Uilenspiegelmuseum, wandelt langs de stadswallen die werden aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog, struint langs de met bomen afgelijnde Damse Vaart die Brugge met Damme verbindt en verder loopt naar Sluis. De mix van erfgoed met de prachtigenatuur geeft een aparte charme.

STARTPUNT Markt, Jacob van Maerlantstraat in Damme

BEWEGWIJZERING In de grond bevestigde klinknagels

PRAKTISCH Klik door voor gedetailleerde info

Previous articleDrukste zomer ooit bij VAB-Reisbijstand
Next articleKies jij mee de ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’?