Vroegboekkorting: hoe werkt het?

Je kunt nu al je vakantie voor de zomer van 2018 boeken met een vroegboekkorting. Maar wat is nu interessanter? Zo vroeg mogelijk boeken of toch maar wachten op die last minute buitenkans?

Wat is vroegboeken?

Een vroegboekkorting garandeert dat je op het moment dat je boekt, de laagste prijs van de markt hebt bij de reisaanbieder of touroperator waar je die vakantie boekt. In de meeste gevallen gaat het om zogenaamde pakketvakanties, waarbij je vlucht, hotel en bepaalde of alle maaltijden samen aankoopt. Maar ook luchtvaartmaatschappijen en internationale treinen hanteren die techniek van ‘fluid pricing’. Vliegtuigtickets zijn doorgaans het goedkoopst wanneer ze pas op de markt komen.

Is vroegboeken voordeliger dan last minute boeken?

Vroegboeken garandeert je niét dat je een heel seizoen lang de goedkoopste prijs zult hebben. Een touroperator heeft het recht vakanties met een grotere korting aan te bieden wanneer hij van oordeel is dat de markt daarom vraagt. In mensentaal: als een hotel, een vlucht of een bestemming minder goed verkoopt dan de verwachtingen. Dat gebeurt het vaakst in de maand of weken voor de afreis, en wordt dus ‘last minute vakantie’ genoemd.

Dus het is interessanter om te wachten met boeken?

Enkel als je flexibel bent over de exacte reisdata, de bestemming, de luchthaven van vertrek, de reisformule (half pension, vol pension of all inclusive) en het reisgezelschap. Last minutes zijn af te raden voor vakanties met kinderen, omdat de keuze uiterst beperkt is. Traditionele last minutebestemmingen zijn Turkije, Tunesië, Egypte en de Dominicaanse Republiek. De voorbije zomer zijn bijvoorbeeld behoorlijk wat last minutes naar Turkije de deur uitgegaan, omdat die bestemming minder goed in de markt lag. Volgens touroperator TUI liepen de kortingen op tot wel 51%. Hetzelfde gold voor Egypte.

Wat moet je doen om een vroegboekkorting te kunnen genieten?

Vroegboekkortingen worden meestal aangeboden tot eind februari, maar doordat de zomerbrochures steeds vroeger op de markt komen en touroperators graag zo snel mogelijk zekerheid willen over hun vakantieaanbod, worden de sinds enkele jaren ook ultra vroegboekkortingen aangeboden. Reis je met kinderen en heb je je bestemming gekozen? Boek dan zo vroeg mogelijk. Familiekamers zijn snel uitverkocht en touroperators bieden nu ook ‘free kids seats’ aan. Je kunt voor vele bestemmingen ook uit een regionale luchthaven (Antwerpen, Oostende, Luik, Charleroi) vertrekken als je dat wenst.

Tip

Wil je graag nu al boeken, maar wil je jezelf toch indekken tegen onvoorziene omstandigheden? Neem dan een VAB-Annulatieverzekering. Zo neem je geen enkel risico.

Inspiratie nodig?

Dit zijn de 25 knapste bezienswaardigheden ter wereld!

Vorig artikelHoe werken de ruitenwissers?
Volgend artikelMeer telewerkers, minder slachtoffers