Het Verdronken Land van Saeftinghe

Ons eigen Atlantis. Of toch dat van de buren. Dat is het Verdronken Land van Saeftinghe. En daarvoor trek je maar beter laarzen aan.

Saeftinghe, slijk, slikken en schorren

Je kunt het Verdronken Land van Saeftinghe vanop de dijk aanschouwen of je op het plankierpad en ruige laarzenpad begeven. Bescheiden van omvang, maar het geeft je wel een idee van hoe het er tussen die slikken en schorren aan toegaat. Alleen bij springtij is het wassende water niet te stoppen, dus dan zijn ook de paden verboden terrein. Er is nog een andere optie. Je boekt een gids of sluit aan bij één van de vaste gidsenafspraken en trekt écht het gebied in. De modderoptie. Alleen zo kun je dit immense natuurgebied een beetje vatten.

Bezoekerscentrum Saeftinghe: Emmaweg 4, Nieuw-Namen

Een koffie en een uitsmijter

Op adem komen na dat modderworstelen kan in café Het Verdronken Land, waar Gina en dochter Sofie de plak zwaaien. Je eet er een ‘grote uitsmijter met drie eiers’, drinkt een koffie met wat pain d’épices en kijkt er je ogen uit. Hier bleef de tijd stilstaan. Karakter in overvloed!

Legendarische dorpen

Prosperpolder, onder meer bekend van de Een-serie ‘Den Elfde van den Elfde’, heeft een dorpskern van ocharme één straat, maar de looks van een filmset. Het telt één café, Den Angeluus, waar gretig Prosperkes worden geschonken. Wie verder slingert langs statige boerderijen, knalgele koolzaadvelden en grazende schapen belandt pardoes in het beruchte Doel. Een ouderwetse enclave omringd door havengeweld, bijna oorlogsgebied, waardoor je je willens nillens ramptoerist voelt.

De grootste sluis ter wereld

Muren van containers, mastodonten van tankers en kranen die naar de hemel reiken. Wie in het havengebied ronddoolt, komt ogen te kort. Al helemaal als je de Kieldrechtsluis bewondert die het Deurganckdok verbindt met het Waaslandkanaal. De grootste sluis ter wereld. Concreet: 8 voetbalvelden en 22.000 ton staal.

Tip: fietsen door Havenland

Spring je graag op de fiets? De kaart ‘Havenland’ omvat drie fietsroutes tussen natuur en industrie die je meenemen doorheen dit bijzondere gebied. De lussen maken gebruik van de bestaande knooppunten, dus hoef je maar te volgen. Bovendien hebben de fietspaden in het havengebied heuse autostradeallures. Fantastisch fietsen dus, en de ongewone uitzichten krijg je er gratis bij.

Fort Liefkenshoek

Vergeet de tunnel, maak kennis met het Fort Liefkenshoek. Opgetrokken tijdens de Tachtigjarige Oorlog om Antwerpen te beschermen, gerenoveerd door Napoleon en gepromoveerd tot de plek waar zieke emigranten werden verpleegd en besmette landverhuizers in quarantaine vlogen. Nu herrezen als bezoekers- en belevingscentrum waar je met het hele gezin een zalige namiddag beleeft. Mét cafetaria en dijk voor een ongehinderd uitzicht op de haven.

Een balletje slaan

Ook wie niets van golfen kent, is welkom in Golfclub Beveren. Het Clubhouse is 7 op 7 open, serveert seizoensgerechten en pakt uit met een fantastisch zonneterras dat uitzicht biedt op die immense tankermonsters die via de Kallosluis passeren. Een surreëel beeld dat je moet zien om het te vatten.

Tip

Combineer je bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe met een vleug barok in Antwerpen. Wie de dag niet start zonder een heerlijk ontbijt, tippen we graag deze ontbijtadresjes.