Slovenië lijkt een nieuwe skibestemming, maar de Slovenen zijn net als hun Oostenrijkse buren een skivolk pur sang.

Ga eens skiën in Slovenië!

De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is omsingeld door skigebieden die allemaal op een uurtje tot enkele uurtjes goed bereikbaar zijn. Ze hebben hun familiaal karakter, uitstekend huurmateriaal en een meer dan democratische prijs-kwaliteitverhouding gemeen.

1. Krvavec

Op niet meer dan een halfuurtje van de nationale luchthaven vind je al een gondel naar de hellingen van Krvavec. Net als de meeste andere skigebieden in Slovenië is Krvavec uitermate geschikt voor gezinnen. Van de 24 kilometer piste is er ongeveer driekwart blauw en rood. Voor de tieners is er een half pipe en fun park. Als er niet genoeg natuurlijke sneeuw ligt, wordt er met sneeuwkanonnen aangevuld. Materiaal huur je gewoon aan de start van de pistes. Makkelijk! Omdat het gebied zo dicht bij de hoofdstad ligt, kan het er in het weekend wel wat druk worden.

www.rtc-krvavec.si

2. Cerkno

Op een dik uur westwaarts van Ljubljana ligt het dorpje Cerkno. Vanuit het dorp neem je de shuttlebus naar het startpunt van dit goed uitgeruste skigebied. Goed onderhouden materiaal huur je bovenaan de piste – het kan niet comfortabeler. Ook hier vind je een afwisselende mengeling van vooral rode en blauwe pistes, kronkelend tussen de dennenbomen. Het mooie is dat alles binnen handbereik is. Het gebied is niet zeer groot, maar biedt ook voor de gevorderde skiër voldoende afwisseling door het diverse natuurschoon én door de stijl van de liften. Zo zijn er splinternieuwe exemplaren naast heerlijk ouderwetse.

www.cerkno-resort.si

3. Rogla

Op bijna twee uur oostwaarts van de hoofdstad ligt Rogla. Het skigebied is geschikt voor gezinnen want rechts is een hele strook gereserveerd voor kleine kinderen en hun sleetjes. Ouders mogen afwisselend mee glijden en dan hun kroost weer naar boven slepen. Er zijn ook redelijk wat steile pistes en opvallend veel uitstekende skiërs want plaatselijke skiteams komen hier regelmatig trainen. En niet alleen trainen. Vaak zijn hier internationale wedstrijden biatlon en slalom, wat leuk is om eens live te zien.

www.rogla.eu

4. Vogel

Hoog boven het beroemde meer van Bohinj ligt Vogel – midden in het schitterende Nationaal Park Triglav. Dit zowat het enige gebied is waar geen sneeuw wordt bijgemaakt door kanonnen dus alles is er puur natuur. Je bereikt het gebied ook enkel per gondel. Verken samen met een plaatselijke gids de glinsterende, brede pistes.

www.bohinj.si

Tip

Slovenië kun je het hele jaar door bezoeken. Lees hier onze tips voor een reis door Slovenië tijdens de zomer.

Praktisch

Erheen VAB-Magazine vloog met Adria Airways naar Ljubljana. Vervoer vanuit de hoofdstad naar de verschillende skigebieden regel je via www.goopti.com.
Overnachten Wij verbleven in Hotel Cerkno, Natura Hotel in Rogla en Hotel Vogel.
Goed verzekerd Reis zorgeloos naar Slovenië met een VAB-Reisbijstand.
Toeristische info: www.slovenia.info

Vorig artikelWelke wintertips werken en welke niet?
Volgend artikelDe geschiedenis van Skoda