Bergtop met houten hut in Oost-Tirol, Oostenrijk

Onder het toeziend oog van de Groβglockner ligt Kals. Een bergdorpje in Oost-Tirol dat decennialang in een winterslaap was gehuld. Tot Gradonna Resort er de deuren opende.

Logeren in Oost-Tirol

Gradonna Resort

Op de flank recht tegenover de hoogste berg van Oostenrijk neemt het resort de helft van de vallei voor zijn rekening. Te midden van bungalows ligt het centrale gedeelte met kamers en restaurants, een toren met suites en een uitzicht over het dal. Gradonna blijkt zowat een dorp op zich. Er is een supermarkt en kapper, skiwinkel en -verhuur. Het lift de hele buurt op. Veel van de voorzieningen die het resort biedt, waren immers niet meer aanwezig in het dorp. De modernisering legt geen al te zwaar gewicht op het milieu. Door de materiaalkeuze aan te passen en energetisch te zorgen voor een kleine voetafdruk, voegt het hotel zich naar de grillen van de natuur in Oost-Tirol.

Wellness

Een saunasessie doet goed aan de spiertjes na een dag op latten. Dat heeft Gradonna goed gezien. De uitgebreide wellnessruimtes zijn uitgerust met sauna’s, binnenbaden, ontspanzones, blussen in de sneeuw, ochtendlijke yogalesjes en gezonde drankjes. De ontspannende, verzorgende of zuiverende behandelingen zijn op afspraak en betalend. Een topper van formaat is het lekker warme buitenzwembad omringd door sneeuw.

Skiën in Oost-Tirol

Kals in de voormiddag

Van aan Gradonna Resort, ski je recht Kals in. De flank aan de kant van Kals is naar het oosten gericht en dus ideaal om in de voormiddag rond te sjezen. De zetellift brengt je naar meer mogelijkheden, blauw, rood en zwart. Voor beginners zijn er een schooltje en aangepaste pistes in het dalstation van Kals op 1350 meter. Hogerop is er vooral een overvloed aan rode en zwarte pistes.

Matrei in de namiddag

In de namiddag ga je best de zon achterna, over de kam naar de kant van Matrei. In totaal is er 41,6 kilometer piste. Dat maakt van Kals-Matrei het grootste skigebied van Oost-Tirol. Het geheel van liften en pistes steekt goed in elkaar en laat je onderweg je eigen route bij elkaar puzzelen. Genoeg speelplezier voor enkele dagen. En sneeuwzekerheid dankzij de sneeuwkanonnen.

Check de volle maan escapades: eenmaal per maand ski je bij het natuurlijke licht over de reflecterende sneeuw vanuit Matrei of Kals.

Eten

Berggasthaus Goldried

Anders dan anders is Berggasthaus Goldried in Matrei. Gebouwd in de vorm van een slakkenhuisje met huisgemaakte gerechtjes en een panorama rondom.

www.goldried.info

Adler Lounge

Op het hoogste punt bovenaan Cimaross, de kam tussen de flanken van Kals en Matrei, balanceert de Adler Lounge. Op het hangende terras lopen mensen af en aan voor het verplichte vakantiekiekje met de Großglockner op de achtergrond. De keuken van deze bijzondere plek werd beloond met een koksmuts van Gault&Millau.

www.adlerlounge.at

Wandelen

Een dag niet skiën, maar wel wandelen? Het Nationaal Park Hohe Tauern is binnen handbereik. In de winter kun je er begeleide sneeuwschoenwandelingen maken.

www.hohetauern.at

Tip

Skipassen zijn geldig in heel Oost-Tirol. Wie meer uitdaging wil, kan dus ook 17,4 kilometer Mölltaler, 22,4 kilometer Hochpustertal of 23,7 kilometer Sint-Jakob uitproberen.

Hou je meer van wandelen? Dan is Vorarlberg in West-Tirol iets voor jou.

Praktisch

Erheen Vanuit Brussel rijd je zo’n 1000 kilometer tot in Kals, via Keulen, Frankfurt en München. Vergeet je wegenvignet niet voor op de Oostenrijkse snelwegen. Te koop via de webshop.vab.be/nl/vignetten.
Overnachten VAB-Magazine verbleef in het Gradonna Mountain Resort.
Goed verzekerd Ski zonder zorgen met de VAB-Reisbijstand.
Toeristische info www.kals.atwww.osttirol.com – www.osttirol-ski.at – www.visittirol.nl

Vorig artikelHoe bewaar je zomer- of winterbanden het best?
Volgend artikelDe geschiedenis van Renault